Spoření aktuálně: kam se vyplatí vložit peníze a čemu se naopak vyvarovat?

Ať už je jakákoliv doba a okolnosti, vždy se vyplatí mít nějaké úspory v záloze.

dezinfekce

Ať už je jakákoliv doba a okolnosti, vždy se vyplatí mít nějaké úspory v záloze. Nicméně schovávat peníze pod postel či do matrace, jak měli lidé dříve zvykem, už dávno není nijak výhodné. V dnešní době, kdy existuje spousta služeb umožňujících výhodné spoření, by byla velká škoda je nevyužít.

Nicméně nepřeberná spousta možností pro mnoho lidí situaci pouze komplikuje. Pokud se sami nevyznáte ve finančním trhu nebo nemáte po ruce zkušeného poradce, který by vám dal nějaké tipy, snadno uděláte ukvapené rozhodnutí, a tak se připravíte o cenné zúročení svých úspor. Jak se svými penězi naložit, abyste z nich vytěžili co nejvíce?

Investice do cenných papírů

Když se řekne investice, plno lidí si představí nějaký projekt nebo firmu, ve které si koupí podíl a následně čerpají určité procento z jejích zisků. Ano, i takto mohou investice vypadat, ale rozhodně to není jediný způsob, jak můžete zúročit své úspory. Své místo na trhu mají i cenné papíry, které mají velkou výhodu v tom, že si můžete vybrat, jak velké riziko chcete podstoupit. Většina institucí vám nabídne tyto tři možnosti:

  • Akcie - cenný papír prokazující vložení kapitálu do akciové společnosti. Vyplatí se při dlouhodobých investicích, jelikož klesá riziko, že jejich hodnota nadměrně klesne, a naopak stoupá šance, že vzroste.

  • Dluhopisy - cenný papír, který vyjadřuje závazek emitenta vůči věřiteli. Na rozdíl od akcií slibují jejich majiteli předem stanovený finanční výnos a tím pádem představují jistější možnost, která však neslibuje tak velký zisk.

  • Podílové fondy - investice finančních prostředků podložená tzv. podílovými listy. Společnost posbírá peníze od více investorů a ty posléze zhodnocuje dle předem určené strategie. Pro začátečníky rozhodně nejlepší možnost.

Samozřejmě záleží na tom, kolik máte k dispozici prostředků, základním pravidlem ale je, abyste vše neinvestovali pouze na jedno místo. I když to některé nabídky slibují, žádná investice není úplně bez rizika, a proto je lepší finance rozdělit a následně čerpat výnos z různých zdrojů. Když jeden z nich zcela vypadne, nebude to pro vás taková rána, jako kdybyste přišli o všechny úspory.

Provize z P2P půjček

Další možnost zúročení peněz nabízí p2p půjčky, které u nás nabízí hned několik společností. Abychom vám přiblížili, o co se jedná, vysvětlíme si zkratku p2p, za kterou stojí výraz peer-to-peer. Česky bychom ji mohli přeložit jako “klient klientovi”, tedy v tomto případě, jak ve své kampani vystihla společnost Zonky, lidé půjčují lidem.

Daná firma tu tedy funguje pouze jako prostředník mezi věřitelem a zájemcem o úvěr. Jednomu člověku se tu na půjčku obvykle skládá více investorů s tím, že dostanou podíl ze zaplacených úroků. Výhodou těchto investic je, že jsou často krátkodobé, a tak vám mohou přinést ovoce relativně rychle. Výše zisku se často odvíjí od bonity člověka, kterému půjčují, a to nepřímou úměrou. Jinak řečeno, čím vyšší bonita, tím menší zúročení.

Starý dobrý spořící účet

Jestliže chcete vsadit na jistotu a míst peníze k dispozici, kdykoliv budete potřebovat, běžte do klasického spořícího účtu. U většiny bank ho v dnešní době dostanete zdarma ke svému běžnému účtu s tím, že s ním můžete manipulovat stejným způsobem, jen k němu samozřejmě nedostanete debetní kartu. Zisky sice nebudou tak zajímavé jako u jiných forem spoření, přece jen se ale jedná o sázku na jistotu, takže zde s ničím takovým nemůžete ani počítat.

Kde naopak nespořit?

Asi největším nesmyslem, kterého se lidé dopouštějí častěji, než by se zdálo, je hromadění velkého množství peněz na běžném účtu. Nejenže tak získají úrok v řádech pár desetin procenta, který je v podstatě zanedbatelný, ale zároveň své peníze vystavují nebezpečí spojenému s nákupy na internetu, zejména v zahraničních obchodech.

Zneužití čísla platební karty a dalších soukromých údajů se děje prakticky každý den. Pokud zjistíte, že z vašeho účtu odešla platba, kterou jste neprovedli vy, můžete ji u své banky reklamovat, a tak získat své prostředky zpátky. Jedná se však o zbytečné riziko a následné starosti s vyřizováním vrácení peněz. Jiná forma spoření pro vás tím pádem bude stoprocentně vhodnější.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy