Soutěžte se Záchranáčkem o nejhezčí hasičskou básničku

Již se stalo tradicí, že u příležitosti narozenin linky tísňového volání 112, které letos připadly na neděli 11. února 2018, vyhlašuje Hasičský záchranný sbor ČR nový ročník soutěže pro děti i dospělé. Letos se mohou všichni se smyslem pro rým utkat v klání o nejhezčí básničku o hasičích, kteří nás již 100 let zachraňují.

dezinfekce

Na vědomost dává se, že nadaný poeta hledá se.
Kdo se veršem často ohání, ať v básni zvěční své nadání.
Toho nemine bohatá odměna a pocta veliká mu bude složena.

Letošní soutěžní klání je součástí již 10. ročníku preventivně výchovného projektu Hasičského záchranného sboru ČR s názvem Dávají za nás ruku do ohně. V roce 2017 proběhla v rámci tohoto projektu soutěž o nejlepší hasičský vtip, které se zúčastnili i členové České unie karikaturistů. Rok před tím, v roce 2016, se konalo klání s velmi těžkým zadáním - jako soutěžní forma byl zvolen komiks s podtitulem „Když nablýskané parní stroje vedly s ohněm líté boje“. Naopak v roce 2015 byl do projektu zaslán rekordní počet příspěvků na téma hasičská pohádka. Nejpůvabnější pohádky byly vydány knižně ve sbírce prvních skutečně Hasičských pohádek. Později z těchto pohádek vznikla i audiokniha, kterou pro děti namluvil herec Pavel Trávníček.

Maskotem projektu Dávají za nás ruku do ohně i ostatních vzdělávacích projektů pro děti a mládež je dráček Záchranáček. Ten si klade za cíl připomínat zásady požární prevence, seznamovat s principy ochrany obyvatelstva a informovat o všech důležitých činnostech, které hasiči vykonávají. Dráček Záchranáček po 12 letech svého života u hasičského sboru dostal v roce 2017 novou podobu od ilustrátora Ladislava Cabicara: přibyly mu křidélka, dostal hezčí přilbu a rozpustilejší výraz. Děti ho mohou potkat dokonce i „naživo“ na akcích pořádaných Hasičských záchranným sborem ČR. 

Náplní letošního ročníku soutěže je složit hasičskou básničku – básničku o hasičích, básničku pro hasiče, básničku o tom, jak nás hasiči již 100 let zachraňují.

Záštitu převzal a zároveň hlavním porotcem soutěže je generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR genmjr. Ing. Drahoslav Ryba.

„Vybírat nejlepší pohádky do připravované knihy před třemi lety byl zábavný, ale velice těžký úkol. Vzhledem k tomu, že znám kreativitu dětí i kolegů hasičů, tak se moc těším, co přinese letošní ročník,“ uvedl Ing. Ryba. 

Soutěží se v pěti věkových kategoriích a speciální kategorie je připravena pro profesionální a dobrovolné hasiče.

Slavnostní vyhlášení nejlepších příspěvků v každé soutěžní kategorii proběhne 8. září 2018 ve Zbirohu v rámci akce Zbirožské hasičské tatrování. Na výherce čeká mnoho hezkých ryze hasičských cen. Vítězné příspěvky budou otištěny v časopise 112 a využity při přípravách oslav sta let české státnosti.

Více informací k soutěži naleznete na stránkách zde.

Zdroj: HZS Karlovarského kraje

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy