Soutěž Kolonádní pohárek zná své vítěze

Ve čtvrtek 18. června proběhlo v sále Krajské knihovny Karlovy Vary slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Kolonádní pohárek. Původní termín byl bohužel vlivem epidemiologické situace posunut, a tak se vítězové jednotlivých kategorií, jejich rodiče, kamarádi a samozřejmě také odborná porota sešli až nyní. U této příležitosti byla také v předsálí zahájena výstava vybraných soutěžních děl.

dezinfekce

Cílem soutěže, kterou organizovala Karlovarská agentura rozvoje podnikání ve spolupráci s odborem školství, mládeže a tělovýchovy krajského úřadu, bylo u dětí posílit povědomí o tradiční výrobě porcelánu a motivovat je ke studiu souvisejících středoškolských oborů.

„Poměrně často se u nás v Karlovarském kraji opomíjí tradiční řemesla, jako je například výroba porcelánu. Jsem velmi rád, že se nám ve spolupráci s výrobci porcelánu podařilo uspořádat tuto soutěž. Vím, že v kraji máme šikovné děti, nicméně mě příjemně překvapilo, že se jich do této soutěže přihlásilo tolik,“ uvedl radní Josef Janů, který byl zároveň i členem odborné poroty.

Žáci základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií soutěžili ve dvou kategoriích. Z celého regionu se do první kategorie přihlásilo celkem 64 návrhů, do druhé pak 111.

„Pro porotu bylo velice složité vybírat z takového množství krásných návrhů, ale o to příjemnější práce to byla. Pro nás, jako pro zaměstnavatele, je tato soutěž potencionální příspěvek do naší tvorby a budeme velice rádi, když se některé z těchto dětí objeví v budoucnu u nás ve firmě, například jako designéři,“ upřesnil Vlastimil Argman, ředitel společnosti Thun 1794.

Vítězové se mohli těšit nejenom na hodnotné ceny, které do soutěže věnovaly firmy Thun 1794 a G. Benedikt Karlovy Vary, ale třeba i na voucher v podobě bezplatného vstupu do porcelánové školičky v Nové Roli, kde si budou moci vlastnoručně vyhotovit další pohárky či hrnečky.

„K jakékoliv designérské práci patří v této době neodmyslitelně počítač, ale je to pouze jeden z nástrojů, který slouží místo tužky, ale nemůže suplovat řemeslný um. Doufám, že děti to bavilo, že je to bude bavit i nadále a doufám také, že i v budoucnu zde budeme mít takové krásné, nápadité a svěží designy,“ dodala výtvarnice Lenka Sárová Malíská.

Výsledné pořadí:
Kategorie "Navrhni si svůj dekor kolonádního pohárku" – pro žáky 1. – 5. tříd základních škol
1. místo -  Jiří Václav Baloun (ZŠ Nová Role)
2. místo -  Jaroslav Suchý (ZŠ Moudrá Sova Karlovy Vary)
3. místo -  Dominik Skalík (ZŠ Mozartova Karlovy Vary)

Kategorie "Navrhni nový design kolonádního pohárku" – pro žáky 6. – 9. tříd základních škol a žáky nižšího stupně víceletých gymnázií
1. místo  - Maria Divkovič (První české gymnázium v Karlových Varech)
2. místo -  Amálie Košinová (První české gymnázium v Karlových Varech)
3. místo -  Anna Kormaníková (ZŠ J. A. Komenského Chodov)



Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy