Sokolov: Z černých skládek jsou odváženy tuny odpadků

"Pokud bychom měli najít nějaký příklad Sisyfovské práce, což znamená zbytečně vynakládané úsilí k dosažení něčeho nedosažitelného, pak je to boj městské společnosti SOTES s neuvěřitelným nepořádkem, který jsou schopni napáchat lidé," uvádí na svých stránkách město Sokolov.

dezinfekce

"Mluvíme o černých skládkách, kterých vzniká ve městě týden co týden několik. A pokud se je nepodaří odstranit hned v počátku, mohou se rozrůst do obludných rozměrů. Jako například na Jižním lomu nebo v porostu v Mičurinově ulici," dodává město. 

Noční můrou pro zaměstnance SOTES je oblast kolem garáží na Jižním lomu, které většina majitelů už opustila. Chátrající kolonie se ale stala velkou černou skládkou a ročně je odtud odváženo několik plných kontejnerů. Naposledy se tady velký úklid konal v úterý 16. července. A výsledek?

„Byl odtud odvezen jeden velkoobjemový kontejner plný odpadu a tři kontejnery s pneumatikami. Těch tady bylo 409 kusů,“ uvedla Ilona Říhová, vedoucí střediska odpadů a čištění SOTES.

Plná odpadků je i řada garáží, těch se ale úklidové akce netýkají, protože jsou v soukromém vlastnictví.

O den později, ve středu 17. července, přišla na řadu Mičurinova ulice. Respektive porost za panelovými domy kolem parovodu. I tady byl neskutečný bordel tvořený všemožným druhem odpadu.

„Používejte kleště na odpadky a rukavice, dávejte si velký pozor na injekční jehly, které se tady také mohou povalovat,“ upozorňovala zaměstnance Ilona Říhová.

 Podle ní nepořádek v této lokalitě není zdaleka jen práce bezdomovců. Do značné míry ho má na svědomí omladina, která se tady schází.

„Dnes tady uklidíme, ale za dva tři měsíce tu bude nepořádek zase,“ poznamenala.

SOTES se snaží likvidovat černé skládky, jak jen to jde. Zaměstnanců ale nemá městská firma nazbyt, a kdyby černých skládek nebylo, dali by se lidé využít pro smysluplnější práci.

Na vznikající černou skládku můžete upozornit ještě předtím, než se rozroste a její likvidace je tudíž jednodušší, pomocí mobilní aplikace určené pro občany k rychlému řešení běžných problémů.

Pomocí této aplikace může občan nahlásit nejen černou skládku, ale také poničený městský mobiliář, nefungující lampu veřejného osvětlení, zábor veřejného prostranství nebo třeba výtluk na silnici. Princip aplikace je jednoduchý.

Závadu kolemjdoucí vyfotí chytrým telefonem a pomocí aplikace ji se stručnou doplňující informací odešle úřadu. Při vyfocení se zaznamená i její přesné umístěním na mapě Sokolova. Vše je otázkou několika kliknutí.

Záznam se vzápětí objeví na webu města, v sekci Podnikatel/Investor - Transparentní město, Mapa hlášení.

Po nezbytné kontrole je záznam doplněn i o fotografii a doplňující informaci. Zároveň je hlášení předáno kompetentní osobě, která problém převezme a do hlášení i doplní způsob řešení.

Aplikace je ke stažení na Google Play - zde


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
19.07.2019 20:00




0 +
 

Hlavní zprávy