Sokolov: Výstava a vernisáž připomněla Rudolfa Welse a jeho rodinu (TV Západ)

Součástí sokolovského Dne horníků byla také akce jejímž spojovacím článkem se stala osoba architekta Rudolfa Welse, autora řady staveb v Sokolově, například Hornického domu či některých škol.

dezinfekce

Vernisáž výstavy se zúčastnila kromě zástupců města a organizátorů i někteří z bývalých žáků dvou sokolovských základních škol. 

„Výstavu sestavil Angličan žijící v Praze David Vaughan společně s Pamětí národa a Post Bellum. A my jsme se dohodli právě s Post Bellum, že tuto výstavu dostaneme sem, do Sokolova právě z toho důvodu, že Rudolf Wels tady prakticky v několikaletém období udělal velice důležité stavby, jako je třeba Hornický dům, dnešní Úřad práce, několik škol, bytové domy, ale i třeba vily. A v září máme tuto výstavu tady v Sokolově a v říjnu bude výstava v Krajské knihovně v Karlových Varech,“ vysvětlil pozadí proběhlé výstavy ředitel sokolovského muzea Michael Rund. 

Setkání spojené s návštěvou budov i výstavy pomohlo mnohým zjistit bližší informace o významu a rodinné historii významného architekta. 

„Iniciátorkou byla doktorka Tóthová,  která také je sama absolventkou v roku 1975, pokud se nepletu. A právě absolventi škol a konkrétně šlo o to, že jedna škola dnešní policejní na Chebské ulici tak také byla kdysi gymnáziem a potom bývalé gymnázium na Šenvertě, tak tyto dvě školy právě navštěvovali ti lidé, kteří právě se tady v tu sobotu setkali. A konkrétně právě co je zajímavé, tak ať už oni nebo i já, který jsem maturoval v roce 1988, tak jsme nikdo netušil, že právě autorem těch našich školních staveb je Rudolf Wels. A je to součástí právě takového nějakého dlouhodobého procesu, kdy my toho architekta Wellse trošku vracíme právě do historie a seznamujeme postupně různé lidi s tím, že tady byl Rudolf Wels, známý architekt, významný architekt, spolupracovník Adolfa Loose a jeho žák. A že právě my chceme ten Rudolf Rudolf Wels ztratil místo v historii a teď znovu to místo nachází,“ dodal Rund. 

Vazby architekta Welse na náš region byly ale mnohem hlubší. Jeho manželka pocházela z Chebu, v Sokolově se manželům Welsovým narodil starší syn Tomáš, mladší Martin pak v Karlových Varech. Výstava s názvem Není noci tak tmavé přináší svědectví o pohnutém osudu rodiny, kdy konce války se dožil pouze syn Tomáš.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy