Sokolov: Ve městě se objevily kontejnery na bioodpad

Lidé opět mohou s příchodem jara využívat hnědé kontejnery na biologicky rozložitelný komunální odpad (BRKO). K devíti obvyklým stanovištím letos přibylo jedno nové, a to v Brněnské ulici. Celkem tedy stojí v Sokolově na deseti místech. Svoz biologicky rozložitelného odpadu bude zahájen 3. dubna a stejně jako vloni bude probíhat jednou týdně až do konce října. Zajišťuje ho SOTES Sokolov spol. s r.o.

dezinfekce

Biologicky rozložitelný odpad nesmí být v žádném případě zabalen v igelitových nebo mikrotenových pytlích! Pokud někdo vhodí do BRKO kontejneru (mají obsah 1100 litrů) odpad v plastu, znehodnotí tak obsah celého kontejneru. Někteří lidé toto upozornění v loňském roce buď ignorovali, nebo ho přehlédli, a odpad vhodili do nádob v igelitových pytlích.

Do kontejnerů na BRKO patří odpady z domácností. To znamená zbytky a slupky ovoce i zeleniny, zeleninová nať, jádřince, pecky z ovoce, vaječné skořápky a skořápky ořechů, čajové sáčky, kávová sedlina, odpady ze zahrady. V tomto případě se jedná o posekanou trávu, listí, větvičky, drny, starou zeminu i hlínu z květináčů, piliny, hobliny, kůru, plevele, dřevní štěpku, spadané ovoce, seno, slámu, košťály i celé rostliny. To vše volně vhozené, aniž by to bylo v plastových pytlích! Bioodpad prostě do kontejnerů volně vsypte… 

A co by se určitě nemělo v kontejnerech na bioodpad objevit? Rozhodně ne produkty živočišného původu. Je také nutné dát pozor, aby bioodpad nebyl nebezpečnou látkou nebo s ní nepřišel do kontaktu. To znamená, že do hnědých popelnic nepatří kosti, maso a kůže, mrtvá těla zvířat a jejich exkrementy, plasty, sklo, sutě a kameny, chemické látky a jejich obaly, pytlíky z vysavače, cigarety, textil, jednorázové pleny, omáčky, pomazánky, vařené těstoviny a jedlé oleje.

Ve kterých ulicích jsou umístěny kontejnery na BRKO:
ul. Stará Ovčárna
ul. Halasova
ul. Šlikova
ul. Dělnická
ul. Školní
ul. Dvořákova
ul. Slovenská
ul. Mičurinova
ul. Hornická
ul. Brněnská


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 02.04.2020 11:00




0 +
 

Hlavní zprávy