Sokolov: Ve městě ocenili dárce krve

Ve čtvrtek 8. června byly v zimní zahradě sokolovského zámečku slavnostně předány medaile Prof. MUDr. Jana Janského. Dary byly připraveny pro 41 dárců ze Sokolova a nejbližšího okolí, poděkovat přišli Zúčastnil se starosta Jan Picka, primářka transfuzního oddělení sokolovské nemocnice Zuzana Fialová, oblastní ředitelka ČČK Hermína Kaňková a zástupci zdravotních pojišťoven.

dezinfekce

Průměrně sokolovská nemocnice uskuteční 4.500 odběrů ročně. Kromě sokolovské zásobují především nemocnici Ostrov, Sušice a nově i Vrchlabí.

"Většinou trpíme doslova přetlakem dárců a jsme proto občas nuceni některé i odmítat," zhodnocuje pozitivní situaci vedoucí transfuzního oddělení.

Do budoucna mají v plánu spolupráci s vietnamskými spoluobčany, u nichž není shoda červených krvinek optimální. Obecně se řadí místní oddělení mezi jedno z nejaktivnějších a díky tomu nejsou nuceni krev nakupovat jinde.

"Je to opravdu příjemná spolupráce. S dárci už jsme jako rodina, někdy chodí už třetí generace a je to moc fajn vídat se s nimi," neskrývá své nadšení paní Fialová. 

"Tady jde vidět, jaké máte hluboké sociální cítění. V době, kdy všichni jen natahují ruce, vy je natáhnete také, ale abyste věnovali něco ze sebe zadarmo. A proto jste takoví moji červenokřižáci," projevila úctu přítomným oceňovaným paní Kaňková.

Místostarostka Renata Oulehlová upřímně všem děkovala, že si i v této době napjatých vztahů najdou čas a chuť udělat něco nezištně pro své bližní. Společně se starostou a ostatními zástupci poté předali bronzové medaile za 10 a více odběrů, stříbrné za 20 a více odběrů a zlaté za 40 a více odběrů.


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy