Sokolov: Ve městě má zůstat jediná pošta (TV Západ)

V Sokolově se podle vyjádření České pošty od 1. července zruší dvě ze tří poboček a zůstane tak jediná, v ulici K. H. Borovského. Město s plánem nesouhlasí a argumentuje především důležitostí pošty 5 na největším sídlišti Michal v Sokolovské.

dezinfekce

"Nikdo se s námi moc nebavil, takže jsme nedostali vůbec žádnou šanci k tomu se vyjádřit. Já, kdy jsem obdržel dopis od pana ministra, tak jsem hned jel do Prahy na seminář, který k tomu pořádal. Bohužel tam jsme se zase moc ke slovu nedostali. Co se týče našeho postoje, já určitě odešlu dopis panu ministrovi dnes i vedení pošty, kdy znova vyslovíme zásadní nesouhlas. Nesouhlasíme s tím, nikdo se s námi nebavil. Obávám se, že nikdo nepřihlížel ani ke skladbě obyvatel. Sokolov má svá specifika. Jsme strukturálně postiženým regionem. Nejen to, že tu žije mnoho seniorů, ale samozřejmě druhým aspektem je to, že je tu mnoho občanů, kteří si chodí pro vyplácení dávek právě na poštu. Úplně si nedovedu představit, jak to na té jedné poště v Sokolově bude vypadat. Druhý významný faktor, ke kterému nikdo nepřihlíží, je, což nás velmi mrzí, neustále se skloňuje strukturálně postižený region, uhelný region, Sokolovsko. Ta naše snaha je sem samozřejmě přivést co nejvíce investorů. Připravujeme i výstavbu bytových domů, rodinných domů a chtěli bychom samozřejmě aby se náš region nevylidňoval, ale naopak, aby sem přicházeli noví občané. A úplně si nedovedu představit, když nejsme schopni potom zajistit tu základní infrastrukturu služeb. Vzkaz směrem k vládě od nás - když už nám ne pomáháte, tak nám aspoň neškoďte," uvedl starosta Sokolova Petr Kubis.

"V Sokolově zbyde jenom jedna pošta na 22 tisíc obyvatel, ale nejstarší lidé bydlí na tom sídlišti Michal a bude opravdu velký problém, když bude jenom jedna pošta. Bohužel v Poslanecké sněmovně bylo to vetováno, vůbec se to nedostalo na program jednání Poslanecké sněmovny. Já osobně si myslím, že už vláda rozhodla, že to je vlastně konečný stav," poznamenala místostarostka města a poslankyně Renata Oulehlová. 

Kromě předpokládaného enormního přetíže jediné zbylé pošty v odpoledních hodinách město upozorňuje na problém s parkováním. 

"Pošta 1 k tomu není uzpůsobena z hlediska parkování, takže my to budeme muset nějak velmi urychleně řešit. A samozřejmě jsme schopni tam vyřešit nějaké režimy parkování, na parkovací kotouče. Ale samozřejmě musíme postupovat citlivě, abychom neomezovali zase občany, kteří vlastně v tom okolí bydlí. Seniorům můžeme nabídnout zvýšený provoz Senior Expresu tak, aby se na tu poštu dostali a mohli odjet. Mě velmi těší, protože včera jsem měl Den se starostou a opravdu za mnou chodí i senioři, chodí občané s velkou podporou, abychom bojovali za zachování pobočky. A potěšilo mě i to, že připravují sami občané nějakou petici," vyzdvihl zájem občanů starosta. 

Otázkou je také, v případě zrušení pobočky na sídlišti, budoucí využití budovy. Město v minulosti zakoupilo několik nemovitostí, aby předešlo vzniku problémových ubytoven, ale podle celého vedení nemůže nakupovat každou volnou nemovitost. 

"Podstatou toho dopisu, který dnes odchází, je samozřejmě to, že nesouhlasíme se zrušením pobočky, ale pokud už k tomu tedy má dojít, tak ať nám pošta budovu pošty číslo 5 bezúplatně převede a pojďme se bavit o možnostech realizace Pošta Partner. V příštím týdnu mě má navštívit zástupce pošty, takže to bude jedno z klíčových témat," dodal Kubis.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy