Sokolov: Ve městě bude k vidění výstava Paměť národa

Organizace Post Bellum připravila putovní výstavu s příběhy pamětníků, do jejichž života zasáhly totality 20. století. Expozice na devíti oboustranných panelech představuje osudy sedmi pamětníků, práci neziskové organizace Post Bellum, která spravuje sbírku Paměti národa, a také záměr organizace vybudovat fungující pobočku v Karlovarském kraji. Výstavu můžete vidět od 2. do 23. srpna na pěší zóně 5. května v Sokolově.

dezinfekce

„Venkovní expozice má za cíl upozornit na autentické osudy a životní příběhy lidí, kterých se oba totalitní režimy dotkly a významně tak ovlivnily jejich životy a zároveň prezentovat činnost organizace Post Bellum,“ říká Lukáš Květoň, kurátor výstavy a koordinátor Post Bellum pro Karlovarský kraj.

Vybrané příběhy korespondují jak s hlavní myšlenkou odporu proti totalitnímu režimu, tak s místy a městy, kde bude výstava instalována. Osudy představených pamětníků jsou tak svázány s městy jako Karlovy Vary, Cheb, Aš, ale třeba i Jáchymov.

Dokumentaristé Paměti národa natočili vzpomínky dnes již tisíců pamětníků, z nichž je jen několik představeno na putovní výstavě Paměť národa Karlovarského kraje. Najdete zde příběhy osobností, které spojuje novodobá historie Karlovarského kraje. Je mezi nimi například přeživší holocaust Dr. Jarmila Weinbergerová. Pamětnice vyhlazovacího tábora Osvětim – Birkenau a vyčerpávajícího pochodu smrti ke konci války z polského Christianstadtu českoněmeckým pohraničím až do Chebu. Bývalý politický vězeň Jaroslav Cibulka, který prožil devět let v komunistických uranových dolech a kriminálech. Ale také Jiří Rak, jehož pohnutý osud dokládá neutuchající touhu po hledání vlastní identity. Ze ztraceného válečného miminka se stal chebským patriotem a mapuje památky v kraji.

Jsou to příběhy o hrůzách holocaustu, o vyhnání z rodné vsi, o dřině v pracovních táborech, o špiclování, strachu a obavách. Ale také o silné vůli, odvaze a neutuchající naději. O víře v Boha a dobro, o lidském soucitu. Kompletní příběhy těchto pamětníků jsou publikovány v archivu www.pametnaroda.cz. Výstava byla k vidění v Karlových Varech, Chebu, Františkových Lázních a v srpnu jí díky iniciativě senátora Miroslava Balatky mohou zhlédnout i občané a návštěvníci Sokolova.

Vernisáž výstavy se uskuteční v pondělí 2. srpna od 17 hodin na pěší zóně 5. května v Sokolově.

Karlovarský kraj si ve 20. století prošel těžkými zkouškami. Jeho obyvatelé zakoušeli obsazení Sudet, nacismus, divoké vyhánění Němců, komunistický teror atd. Jednoduché nebyly ani návraty, ať již po skončení 2. světové války či po 17. listopadu 1989. Přesto a právě proto zde žilo a žije mnoho výrazných osobností a vzpomínkami nabytých pamětníků. Nejsou to často příjemné zážitky, ale o to důležitější je o nich vyprávět a podat přímé svědectví dalším generacím.

„Chceme dát vědět i místní široké veřejnosti, že mezi námi stále žijí lidé, kteří na vlastní kůži zažili nespravedlnost a krutost totalitních režimů a jsou ochotni o nich vyprávět. Zaslouží si naši pozornost a můžou se stát pro nás inspirací při překonávání vlastních těžkostí,“ dodal Lukáš Květoň.

Výstava vznikla díky podpoře Karlovarského kraje, města Cheb, statutárního města Karlovy Vary, společnosti SOT Invent a pana Daniela Chlada.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy