Sokolov: Valná část garáží Na Ranžíru půjde k zemi (TV Západ)

Sokolovská lokalita Jižní lom je rozvojovou plochou města. Část území se nachází v záplavovém území a stojí na něm z větší části již nevyužívané garáže. Okolo nich panuje dlouhodobě velký nepořádek, který se nedaří městu vzhledem k opuštěnosti místa, potírat.

dezinfekce

"Je to dlouholetý evergreen, nicméně již vidíme světlo na konci tunelu, jak se říká. Město Sokolov z celkového počtu 200 garáží, jich v současné době vlastní cca 140. Tzn., že jsme majiteli těchto objektů. Pro nás je velice příznivou zprávou to, a věžím, že i pro všechny, kteří touto oblastí prochází, že začínáme naplňovat slib, který jsme dali, či to naše předsevzetí, že garáže, které odkoupíme, tak, pokud to bude stavebně možné, začneme demolovat. V současné době vyhlašujeme zakázku na realizaci této akce. Demolice by měla být rozdělena do dvou etap. Nicméně obě dvě etapy budou prováděny současně. Jedná se celkem o 131 garáží, což je opravdu velmi dobré číslo. Těch zbývajících 9 garáží, které jsou v našem vlastnictví, tak nedemolujeme právě s ohledem na to, že ne všechny garáže jsou ve vlastnictví města. Samozřejmě jsme museli postupovat podle demoličního projektu. A ten nás pouští právě do těch 131 garáží. Co se týče samotného výběrového řízení, včera zrovna shodou okolností proběhla prohlídka toho místa, což je nutnou podmínkou. To jsme dali jako nutnou podmínku pro to, aby se mohli zájemci ucházet o tuto zakázku. Potěšující pro nás opět bylo, že přišlo celkem pět firem, které mají zájem tuto akci realizovat. Malinkou změnou je to, že vždy jsme se netajili nějakou předběžnou cenou či cenou, se kterou město počítá. Naopak zde postupujeme tak, že budeme očekávat nabídky od těchto pěti firem či od firem, které budou mít opravdu vážný zájem o tuto zakázku a pak samozřejmě budeme vybírat podle navržené ceny," vysvětlil místostarosta Sokolova Jan Picka další plány. 

V nedávné době byla na příjezdové cestě ke garážím instalovaná závora. Nepořádek v místě, který vesměs pochází z bezdomovci postupně rozebíraných garáží, by neměl již přibývat.

"Ta demolice se uskutečňuje proto, abychom někdy v budoucích letech toto prostředí mohli využít k jiným účelům. Opětovně, asi již po sté opakujeme, že účely, které máme na mysli, nejsou výstavba rodinných domků. Protože mnozí z majitelů očekávají spekulativně právě navýšení ceny za odkup garáží s tím, že město ten pozemek nutně chce a nutně potřebuje. Není tomu tak. My opravdu, protože jde o zátopovou oblast, tam maximálně chystáme buď zahrádky či tam chceme udělat nějaký procházkový parčík. Zkrátka zatím cokoliv jiného než výstavbu rodinných domků. Co se týče toho dalšího důvodu je ten, že nás vždy stojí ohromné prostředky likvidace černých skládek, které tam vznikají. Tzn., že pokud zdemolujeme garáže, a já věřím, že jednou dojde k tomu, že zdemolujeme všechny garáže, tak ten pozemek i pro město bude uhlídatelný a daleko lépe udržovatelný. V současnosti platí to, že je zde namontována stavební závora, která je osazena bytelným zámkem. Děláme prostě vše pro to, abychom tam zamezili nájezdům lidí, kteří se k přírodě chovají bohužel tak, jak se chovají. Městská policie v současné době rozdává klíče všem zbývajícím majitelům garáží," přiblížil místostarosta. 

Výběr dodavatele by měl proběhnout v následujících týdnech.

"A samotné demolice by měly rozhodně začít a skončit v letošním roce. Demoliční práce, přestože jde nejen o likvidaci samotné stavby, ale také třeba připojovacích sítí, pokud tam nějaké jsou, tak by měly být hotovy v řádu týdnů, měsíců. Nejde o nic náročného. Co je ovšem potřeba říci a těmto firmám a společnostem to sdělujeme, že tam nelze najet nějakou těžkou technikou a vzít to, jak se říká, jedním vrzem. Budou muset opravdu opatrně, s ohledem na stojící garáže v okolí, postupovat," dodal Picka.

Zhruba tři desítky majitelů darovalo garáže městu bezplatně. Další pak získali od města 10 tisíc a podle všeho je tato cena konečná, aby se předešlo spekulacím. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy