Sokolov: V novém školním roce se otevře vojenská škola

Tříleté úsilí vedení Karlovarského kraje o otevření pobočky Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany Moravská Třebová v Sokolově se úspěšně završilo. Zatím 19 uchazečů o studium uspělo v 1. kole přijímacího řízení a další ještě mohou přibýt po 2. kole. Vojenská škola tak v prostorách ISŠTE Sokolov otevře od školního roku 2020/2021 jednu třídu 1. ročníku oboru Strojírenství.

dezinfekce

„Považujeme to opravdu za obrovský úspěch. I když se v předchozích letech nedařilo budoucím studentům zvládnout přijímací zkoušky, letos to konečně vyšlo. Myslím, že nábor ovlivnilo jak to, že jde o prestižní školu, tak i oblíbené Dny otevřených dveří pro rodiče i uchazeče o studium, které škola uspořádala přímo v Sokolově. Konala se řada besed pro žáky 9. tříd základních škol s novodobými veterány, vojáky ze 4. brigády rychlého nasazení. Snažili jsme se o propagaci studia v tisku i v rádiích. Velký dík za to, že kromě policejní školy budeme mít v kraji i školu vojenskou, patří především ministru obrany Lubomíru Metnarovi, který stál u zrodu obou poboček. Dále také zástupcům armády a řediteli ISŠTE Sokolov, kde budou mít žáci zázemí. Vyvinuli jsme maximální úsilí, a to se nakonec vyplatilo,“ uvedl hejtman Petr Kubis.

Uchazeči o studium vykonali přijímací zkoušky z českého jazyka a z matematiky, prokázat tělesnou zdatnost nemohli z důvodu probíhající koronavirové krize.

„V prvním kole přijímací zkoušky udělalo 21 budoucích žáků, přihlašovací lístky si ale podalo 19 uchazečů. Uspěli zájemci z Plzeňského, Karlovarského, Královéhradeckého či Ústeckého kraje, ale i z Prahy. Pro druhé kolo je podáno 11 přihlášek, výsledky budou známy 9. července,“ potvrdila brigádní generálka Lenka Šmerdová, poradkyně náčelníka Generálního štábu Armády ČR, která se účastnila mimo jiné právě Dnů otevřených dveří.

„Jako velmi důležitá se ukázala především detailní informovanost jak žáků, tak rodičů, kteří se zajímali o zaměření výuky, uplatnění po ukončení studia, dále o ubytování a stravování, povinnost nošení uniformy, možnost získání stipendia, zájmovou činnost a další,“ dodala.

Podle ní se absolventi sokolovského oboru Strojírenství velmi dobře uplatní u všech složek armády, pokračovat ve studiu navíc mohou na Univerzitě obrany.

Vojensko-odborné předměty v pobočce vojenské školy povedou pedagogové z Moravské Třebové, ostatní předměty pak učitelé z ISŠTE Sokolov, která má pro budoucí žáky připraveno moderní zázemí.

„Do budoucna uvažujeme o tom, že by vojenská škola měla v Sokolově vlastní objekt, a to v areálu 1. základní školy. V současné době tam bude probíhat rozsáhlá rekonstrukce, stěhování plánujeme na rok 2023. Sokolovská uhelná také dále pokračuje v rekonstrukci prostor internátu, kde už nyní bydlí studenti policejní školy. Na podzim k nim tedy přibydou i budoucí vojáci,“ dodal hejtman. 

První zářijový den nastoupí všichni žáci vojenské školy v Moravské Třebové, kde je dále 26. září čeká slavnostní slib. Do lavic v Sokolově usednou poprvé 1. října 2020. 


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy