Sokolov: Společná akce MP a BESIP byla zaměřena na lidi mířící ráno do práce

Chodci, kteří nepoužívají za snížené viditelnosti reflexní prvky, riskují svůj život. Zvláště v případech, kdy se pohybují po silnici nebo na jiných neosvětlených místech s provozem automobilů. Na nutnost používat dobře viditelné doplňky upozornila preventivní akce Městské policie Sokolov a agentury BESIP nazvaná „Buďte vidět, přežijete!“, zaměřená tentokrát na lidi mířící ráno do práce.

dezinfekce

Do terénu vyrazily krátce po páté hodině preventistka MP Sokolov Renáta Černá a Jana Huttová z BESIPu. Ženy rozdaly více než dvě stovky reflexních pásek u několika provozů v Sokolově a ve Svatavě, nezapomněly ani na sokolovský dopravní terminál. Tady se do akce ochotně zapojil například řidič autobusu s tím, že rozdá reflexní pásky cestujícím, které poveze. Preventivní akci s výstižným názvem „Buďte vidět, přežijete!“ pořádají městská policie spolu s agenturou BESIP v prosinci a v lednu. Tedy v měsících, kdy je denního světla nejméně za celý rok. Reflexní pásky už dostávali v prosinci školáci.

Pro chodce představuje současné počasí při zhoršené viditelnosti nebezpečí. Zvláště opatrní by měli být chodci při pohybu po komunikacích za soumraku a za svítání. Chodci jsou v silničním provozu ti nejzranitelnější.    

Je důležité, aby se chodci snažili při pohybu po komunikacích svoji viditelnost zvýšit. Při snížené viditelnosti by měli nosit oblečení jasných barev, aby byli lépe vidět v šeru, ve tmě nebo v mlze. Oblečení je vhodné opatřit reflexními prvky a doplňky, které ve světlech projíždějících vozidel výrazně září.

Viditelnost lze zvýšit vhodnou barvou oblečení a doplňky z fluorescenčních materiálů, které zvyšují světelný kontrast vůči pozadí a prodlužují tak vzdálenost, na jakou může řidič chodce zaznamenat. Fluorescenční materiály zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku, ve tmě však svou funkci ztrácejí. Nejčastěji používanými barvami jsou jasně žlutá, zelená a oranžová. Reflexní materiály odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji, a to až na vzdálenost kolem 200 m. Výrazně zvyšují viditelnost za tmy a další snížené viditelnosti.

Chodec by měl být vždy pozorný, opatrný a ohleduplný. Musí chodit především po chodníku, a to po jeho pravé straně, nebo může chodit po vyznačené stezce pro chodce. Tam, kde není chodník ani stezka pro chodce, musí jít po levé krajnici, nejvíce však dva chodci vedle sebe. Při snížené viditelnosti nebo v nebezpečných a nepřehledných úsecích smějí jít chodci pouze za sebou. Vozovku by měl chodec vždy přecházet na přehledném místě, při přecházení přes vozovku využívat pokud možno přechody pro chodce se světelnou signalizací a vyznačené přechody, přecházet pouze na zelenou a je-li přesvědčen, že skutečně nic nejede. Chodec by nikdy neměl přecházet vozovku v zatáčce nebo mezi stojícími automobily.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy