Sokolov: Školy zabaví děti i o prázdninách (TV Západ)

Již třetím rokem v Sokolově fungují školní příměstské tábory. Základní školy ve městě ožívají i o prázdninách dětmi, které si mohou vybrat ze široké nabídky témat.

dezinfekce

"Já jsem v roce 2017 ještě jako místostarostka pro školství požádala ředitele škol, zda by v rámci pomoci rodičům, dětem v letních měsících neudělali příměstské tábory. V roce 2019 se poprvé uskutečnil první tábor při sokolovské ZŠ. Z čeho máme všichni velikou radost, tak v letošním roce už je těch příměstských táborů 23. Zapojily se úplně všechny sokolovské školy. Mám i zpětnou vazbu od rodičů, že je to pro ně velice komfortní, protože mají o děti postaráno a mají zábavu. U dětí jsou příměstské tábory velice oblíbené, protože je to o tom, že se sejdou ve škole, ale nejsou ve škole. Učitelé i děti se mají možnost poznat z úplně jiného úhlu pohledu. Je to velice oblíbené a máme z toho velkou radost," uvedla k táborům starostka Sokolova Renata Oulehlová. 

Uplynulý, covidem silně poznamenaný, školní rok ještě zvýšil potřebu dětí se zapojit do kolektivu, který se řadu měsíců setkával pouze virtuálně. Jedním z probíhajících táborů se minulý týden konal v Základní škole Rokycanova, místními známé jako Centrálka. 

"Letos máme dva tábory pobytové a pět příměstských. Tábory jsou různě tématicky zaměřené. Máme tábory sportovní či jazykové. Dále tábory, kde se tvoří, vyrábí, maluje. Tábory jsou určené pro děti naší školy. Není dáno žádné věkové omezení. Paní učitelky si stanoví, pro jakou třídu, věk, chtějí tábor uspořádat a děti se prostě hlásí. V táborech máme i předškoláky. Tzn. děti, které k nám budou nastupovat do prvních tříd. Jde to napříč školou. Stejně tak učitelé, vychovatelé a asistenti dělají tábory dobrovolně v době své dovolené. Nikoho nenutíme. Abychom vyšli vstříc rodičům, tak na jednom táboře mohou být dva sourozenci z různých tříd. Rodičům to potom velmi pomáhá, když už nemají dovolenou a potřebují chodit do práce," popsala ředitelka ZŠ Rokycanova Petra Šišková. 

Pro tyto aktivity je důležitá také finanční podpora města. 

"Financování je ze dvou zdrojů. Na každý tábor dostáváme od zřizovatele - od města Sokolov, deset tisíc a rodiče poté doplácejí na každý příměstský tábor 1.490 Kč. Od zřizovatele máme právě peníze na tvoření, různé vstupy, dopravu. Rodiče potom doplácejí na stravu, zmrzlinu apod.," dodala Šišková. 

Další příměstské tábory pořádá Dům dětí a mládeže. Město podpořilo letní příměstské tábory v letošním roce 210 tisíci korunami. Ještě mnohem větší částku ale uvolnilo na podzimní školy v přírodě. 

"Velké díky patří zastupitelům, kteří s tím souhlasili, protože město to stojí přes 7 milionů korun. Není to úplně malá částka. Děti se ale znovu potřebují adaptovat na tu školu. Nemáme za sebou nikdo lehké období, ale děti to postihlo opravdu hodně. Takže, aby se třídy zase stmelily, aby to bylo příjemné pro všechny a abychom v neposlední řadě pomohli i podnikatelům v našem kraji, protože podmínka je, že budou vyjíždět pouze do našeho kraje, a již máme tedy výsledky. Máme velkou radost, protože jedou téměř všechny děti. Minimum dětí nejede a nejedou z toho důvodu, že si to rodiče nepřáli. Není to, že by škola někoho vyloučila. Opravdu máme velkou naplněnost," přiblížila Oulehlová. 

Rodiče nemusí doplácet na letošní školy v přírodě ani korunu. Platí jen případné vstupné na akce či aktivity nebo kapesné dětem. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy