Sokolov: Proběhlo antigenní testování na Městském úřadě (TV Západ)

Před Městským úřadem v Sokolově parkovala ve čtvrtek 18. února služební dodávka karlovarského Hasičského záchranného sboru. V budově totiž probíhalo naplánované dobrovolné antigenní testování pracovníků úřadu.

dezinfekce

"Za to samozřejmě hasičům patří velký dík, protože se zhostili úkolu, který jim nezávidíme. A je to zase z dalších mnoha úkolů, který na hasiče spadl. Děje se to, že sokolovská radnice vyslyšela a reagovala na usnesení vlády, které říká, že každý zaměstnavatel, který má více než 50 zaměstnanců, tak by měl, a důrazně to vláda doporučuje, umožnit antigenní testování. To se zde v Sokolově stalo. Domluvili jsme se s hasiči a dnes je den, kdy se dobrovolně, a to bych potvrdil – dobrovolně, nechávají testovat zaměstnanci Městského úřadu v Sokolově," potvrdil místostarosta Jan Picka. 

Tři pracovníci v ochranných oblecích prováděli samotný odběr vzorků v šestém patře budovy úřadu. Další tři kolegové pak zapisovali údaje do systému. Členové pracovního týmu se rekrutovali z řad povolaných hasičů z Vysočiny, Pardubic a Prahy v rámci výpomoci našemu kraji. Situace v regionu je kritická, dva okresy – Sokolov a Cheb - jsou uzavřené a všechny příjezdy kontrolují policejní hlídky.

"Musím říci, že jí nemůžeme vnímat jinak než špatnou a opravdu velice nepříjemnou. Nyní ani ne tak v pozici, zda jsme uzavřeným okresem nebo ne. Ovšem čísla, která zaznamenáváme zde v Sokolově a na Sokolovsku, jsou opravdu alarmující. My jsme se poprvé rozhodli udělat něco, co jsme do této doby nedělali. Rozhodli jsme se na našich stránkách zveřejnit bohužel to smutné číslo – kolik Sokolováků již této zákeřné nemoci, viru, podlehlo. Nikdy jsme to nedělali právě s ohledem na to, že víme, že je to velmi citlivá informace, nechtěli jsme vůbec nikoho děsit. Nicméně doba je opravdu výrazně nepříjemná, nebezpečná. Každý v našem okolí již má bohužel nějaké lidičky, kteří mu byli blízcí a kteří již kvůli covidu nejsou mezi námi. Proto jsme se rozhodli udělat tento krok, že jsme už i zveřejnili ten počet zemřelých. Dnes a denně říkáme Sokolovákům, buďte na sebe opatrní, přistupujte opatrně nejen k sobě, ale také ke svému okolí. Situace, která zde je, my jsme v každodenním buď telefonickém či i osobním kontaktu se sokolovskou nemocnicí, opravdu není dobrá," popsal stav Picka. 

Úřad přesto musí fungovat, služby občanům se nezastavily, ale zlepšení situace je zatím v nedohlednu. 

"Tak úřad se drží, funguje. Za to patří velký dík všem úřednicím a úředníkům zde v Sokolově. Je to opravdu velký, omlouvám se za to slovo, úřednický moloch. Máme zde 180 pracovních pozic. Musím říci, že samozřejmě i nás ty covidové vlny – větší či menší, neminuly. Např. stavební odbor, který téměř celý musel do karantény, a mnoho jiných odborů mělo nějakou pracovnici, která bohužel byla nemocná covidem, takže úřad svoje covidové rány dostával, ale dělali jsme i ve spolupráci s tajemnicí vše pro to, aby běžný návštěvník, občan Sokolova či občan ORP, protože my jsme obec s rozšířenou působností, nepoznal nějaký rozdíl v přístupu před dobou covidovou a tou dobou covidovou. Naopak musím říci, že v době covidové sem chodilo docela dost písemných vyjádření, pochval a oceněních našim úřednicím a my jsme to rádi předávali," dodal místostarosta Jan Picka. 

Z celkem 70 testovaných osob ve čtvrtek vyšel jeden pozitivní výsledek. Mobilní odběrové týmy pokračují v činnosti v našem kraji i nadále, například na hraničním přechodu s Německem v Pomezí. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy