Sokolov: Poníci ve Čtyřce potěšili seniory (TV Západ)

Ve čtvrtek 17. srpna se klienti Domova pro seniory a domova se zvláštním režimem „Čtyřka“ v Sokolově dočkali návštěvy tří poníků. Svůj sen o větším zapojení zvířat v rámci aktivizace seniorů si přitom splnila jedna ze zdejších fyzioterapeutek, která vlastní celkem pět těchto malých koní.

dezinfekce

„Poníci se jmenujou Tygřík, Miňonka a Max a jsou to vlastně koně typu Mini Horses, to znamená opravdu maličcí koníčci. Je s nimi dobrá ovladatelnost a vlastně jsou opravdu krotcí, hodní a přístupní k lidem,“ přiblížila Petra Titlbachová, fyzioterapeutka Čtyřky. 

Senioři dostali od zaměstnanců Čtyřky nakrájenou mrkev, kterou pak poníky krmili. Někteří ze začátku překonávali obavy, ale spolu s ostatními je brzy rozptýlili. 

„Zvířata jako opravdu vzbuzují hluboké emoce a senioři z devadesáti devíti procent nějaké zvíře doma měli, tudíž jim navodíte tímto i příjemným způsobem vzpomínky a oni buď toho člověka zklidní, anebo ho rozesmějí anebo máte také vděčné téma k rozhovoru, protože někteří klienti jsou uzavření, ale ta zvířata jim tak jako otevřou srdce a můžeme se o nich bavit. A vidíte tady opravdu za mnou, jakože to jako většinou vzbuzuje opravdu velice pozitivní reakce lidí,“ popsala terapeutka. 

Kromě okamžité radosti během přítomnosti poníků mohou terapeuti využít situaci k dalším aktivitám.

„Já jim to říkám dopředu, že přijdou. Oni se na to těší a zároveň navodím i nějaké téma, jaké oni zvířátka měli doma. Takže nedají se ani popsat ty emoce. A když jsem to vlastně viděla poprvé a rozmluvili se mi i ti lidi, kteří s námi obvykle třeba mluvit vůbec nechtějí, tak je to opravdu hrozně hezké,“ potvrdila Titlbachová. 

Klienti sokolovské Čtyřky si účasti zvířecích kamarádů mohou užívat často. 

„Máme tady ještě zakrslého králíčka, kterého nosím ke klientům hlavně imobilním a i z hlediska fyzioterapie je to fajn, protože vidím, že oni zapojí i tu končetinu, kterou jinak třeba zapojovat nechtějí. Nebo i to zvířecí teplo jako prohřívá svaly, je to uvolňující. Máme tady i papoušky, takže tím pádem, když lidé nechtějí ven, alespoň je navnadíme na ty papoušky, že jdou za námi ven. No a já si připravuji ještě takové speciální zvířátko. Ještě mám od jedné paní krotkého kohoutka a protože skoro všichni senioři měli slepice, tak se velice těší na kohoutka, takže toho jsem taky přivedu. No a naše paní ředitelka velice často tady má svojí retrívřici Kačenku, no a na tu se lidi opravdu těší, kupujou jí pamlsky a je to moc fajn,“ dodala fyzioterapeutka Titlbachová. 

Návštěvu si nenechala ujít i místostarostka města Renata Oulehlová, která zařízení často navštěvuje.

„Čtyřka je naše srdeční záležitost, myslím, že všech ve městě. A dnes je takový den, kdy jsou tady vlastně mini koníci a je to taková kontaktní akce s našimi klienty. Málokdy mají možnost, aby si mohli pohladit malého koníka,“ uvedla během návštěvy místostarostka. 

S provozem zařízení jsou město i klienti spokojení, převis poptávky po ubytování je téměř trojnásobný oproti možnostem. Chystají se i další drobná vylepšení. 

„Ještě stále nám chybí pergola, kterou určitě by město vybudovat chtělo a musím říct, že často nám chodí pochvalné dopisy na péči o lidi, kteří vlastně se o naše město i o nás, o celý okres, starali před námi. Takže to nás velice těší, protože hodně jsme si přáli vybudovat domov pro seniory a osoby, kteří se už o sebe sami postarat neumí, protože to jsme neměli, ale hrozně moc jsme si přáli, aby vznikl domov. A to se podařilo díky našemu personálu to domov je,“ dodala Oulehlová. 

Pobytové zařízení Čtyřka v Sokolově bylo vystavěno v letech 2019 až 2021 na místě bývalé čtvrté základní školy nákladem 165 milionů korun. Celoroční pobytovou sociální a ošetřovatelskou službu zde nachází ve 41 jednolůžkových a 10 dvojlůžkových pokojích celkem 61 seniorů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy