Sokolov: Pes bez dozoru zapnul sporák. V bytě začalo hořet

Druhý stupeň požárního poplachu vyhlásilo operační středisko ve středu dopoledne po přijetí oznámení, že hoří v bytě v sedmipatrovém domě v Sokolově. První jednotka hasičů na místě zjistila, že se jedná o požár v prostoru kuchyně, který se nestihl rozšířit a likvidace tak byla provedena během několika minut.

dezinfekce

Nikdo nebyl zraněný a škoda způsobená požárem není vysoká. Mnohem více kurióznější je zjištěná příčina tohoto požáru. Majitel bytu má instalovanou kameru, přes kterou může kdykoliv sledovat, co se uvnitř bytu děje. Ze záznamu této kamery zjistil vyšetřovatel požárů, že příčinou je pes, který dokázal zapnout sporák. Na záběru je vidět, jak jeden ze dvou psů v bytě se snaží nejspíš něco sebrat na vypnutém spotřebiči, přitom se mu podaří tento sporák zapnout. Volným rozvojem tepla poté začne hořet plastové nádobí na spotřebiči a oheň se rozšířil i na část dalšího vybavení kuchyně. V tu chvíli již ale sousedé cítili kouř z bytu, zalarmovali hasiče a požár se tak rychle podařilo dostat pod kontrolu.

Zjištěná a na záznamu zdokumentovaná příčina ukazuje, že i takto může vzniknout požár. Bytové požáry přitom patří k událostem, kde vzniká velká škoda a je ohrožené značné množství osob. Neopatrnost, i ta nechtěná, velmi často vede ke vzniku mimořádné události. Pokud jsou stejně jako v tomto případě v bytě ponechána zvířata bez dozoru, je nutné zajistit byt a vše v něm, aby se v maximální míře zamezilo vzniku požáru či jiné mimořádné události. Spotřebiče bývají vybavené elektronickými zámky, které nedovolí nechtěné zapnutí, je potřeba tuto ochranu používat. Velmi efektivním prostředkem, který sice nezabrání vzniku požáru, ale dokáže včas upozornit na vznikající požár, jsou detektory. Právě včasné zpozorování a ohlášení požáru může zabránit rozšíření a tím i velkým škodám či dokonce zranění.

Na rizika požárů v domácnostech a možnosti ochrany upozornili hasiči v průběhu léta při vyhlášeném Dni požární bezpečnosti - viz zde.

Kuriózní příčinu zachytila kamera v bytě, záznam hasiči zveřejnili se svolením majitele, video viz zde.


Zdroj: HZS Karlovarského kraje

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy