Sokolov: Pamětní deska připomíná zaniklý německý hřbitov

Pamětní deska připevněná na kameni v lesoparku pod rozhlednou Hard připomíná hřbitov, který zanikl v 50. letech minulého století. Umístili ji sem ve čtvrtek 23. září zástupci Shromáždění německých spolků v ČR a pietního aktu se zúčastnili i starostka Renata Oulehlová a místostarosta Ladislav Sedláček. Na někdejším hřbitově byli v minulosti pochování především němečtí obyvatelé města.

dezinfekce

Na území lesoparku je pod povrchem stále několik pozůstatků zaniklých hrobů i ostatky. Po válce a odsunu velké části německého obyvatelstva začal hřbitov chátrat a později byl zcela zlikvidován. Zástupci Sdružení německých spolků v ČR před dvěma lety zmapovali vybrané německé hřbitovy v Karlovarském i Ústeckém kraji. Narazili přitom na mnoho zcela zničených hřbitovů, kde už není ani poznat, že tam nějaké ostatky ještě leží. Mezi nimi byl i Sokolov.

„Tato místa jsme se rozhodli připomenout pamětními deskami a město Sokolov vyslyšelo naší výzvu," uvedla koordinátorka projektu Lucie Römer ze Shromáždění německých spolků v ČR.

Na prosté tabulce jsou nápisy v německém a českém jazyce: „Hier ruhen in gott die ehemaligen bewohner der gemeinde Falkenau“ – „Zde odpočívají v Kristu bývalí obyvatelé Sokolova.“


Zdroj: město Sokolov

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy