Sokolov: Památník získal desky se jmény zemřelých (TV Západ)

V pondělí 3. prosince došlo v Sokolově k odhalení pamětních desek se jmény téměř 2 500 vojenských zajatců, kteří jsou pochováni v místě dnešního památníku. Vojáci zemřeli ve zdejším lazaretu za 2. světové války.

dezinfekce

„Jsme největším pohřebištěm tohoto druhu v České republice. Leží zde přibližně dva a půl tisíce lidí, samozřejmě to číslo je přesné. My po necelých cca 80 letech víme konkrétní jména a můžeme se jim dnes poklonit,“ uvedla starostka Sokolova Renata Oulehlová.

Zhruba třetinu jmen se podařilo doplnit i podobiznami z fotografií. 

„Tyto konkrétní fotky vyhledal všechny pan Bružeňák s tím, že už někdy v roce 2011 při příležitosti odhalení pamětní desky Samuela Fullera, což byl hollywoodský režisér, který právě v květnu 1945 natočil podmínky v tomto zajateckém lazaretu, jsme pátrali po zajatcích. Mě se povedlo najít nějakých 300 fotek a pan Bružeňák právě při příležitosti přípravy této akce víceméně řekl, že má fotek 800. Takže jsme to hned využili a vyrobili jsme toto tablo, které si myslím, že hovoří samo za sebe, protože je to pouze třetina zajatců, kteří tady leží v masovém hrobu, a vidíme zde jednotlivé konkrétní lidské osudy,“ uvedl ředitel sokolovského muzea Michael Rund.

Pietního aktu se zúčastnili představitelé Karlovarského kraje, Sokolova, Ruské federace a dalších států tehdejšího Sovětského svazu odkud zajatci pocházeli. Náklady na úpravu pamětního místa ve výši 2,3 milionu korun platila ruská strana. Město plánuje ještě drobné úpravy okolí, zejména s ohledem na venčení psů.

„Budeme plot, který již nyní oplocuje městský hřbitov, prodlužovat. Dáme sem i malý plůtek, a to k samotným deskám tak, abychom lidem, kteří sem chodí na procházky, vymezili prostor, kde pejsci běhat na volno mohou a kde ne,“ přiblížil místostarosta Sokolova Jan Picka.

Stát by se tak mělo během příštího roku.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy