Sokolov: Osobnostmi jsou Onder, Macháček a Nussbergerová (TV Západ)

V úterý 23. dubna se v divadle Městského domu kultury v Sokolově uskutečnilo vyhlášení výsledků ankety Osobnost města Sokolova za rok 2018. Z patnácti došlých nominací byli letos vybráni tři lidé, kteří získali čestná ocenění v podobě stříbrné plakety, pamětního listu a kytice.

dezinfekce

Program zahájil od 17 hodin moderátor Radim Jehlík, který přivítal přítomné včetně vedení města a pozval na pódium českého zpěváka a herce Josefa Laufera. 

Poté pokračoval hlavní program, ve kterém se promítaly pomocí digitální technologie 2K medailonky vytvořené v našem studiu. Jako první o tanečníku Janu Onderovi. Dvojnásobný vítěz soutěže StarDance dnes působí jako odborný poradce tohoto společenského fenoménu. Kromě toho natočil tři stovky dílů pořadu pro děti s názvem Taneční hrátky s Janem Onderem. V medailonku o sobě prozradil řadu zajímavostí z profesního i osobního života. Cenu převzal z rukou místostarosty Jana Picky. A jak se připravuje na nový ročník soutěže Stardance?

„Někdy mám pocit, že tam mám na starosti úplně všechno. Tím se nechci nějak honosit, to vůbec ne, ale mám na starosti v prvé řadě taneční dramaturgii. Tzn., že rozdělím, co, kdo, kdy bude tancovat. Mám na starosti, v jakém díle se tančí Waltz, v jakém díle se tančí Cha-cha, vybírám tanečníky a konečně obcházím taneční páry a kontroluji, zda jsou choreografie v pořádku, jestli se tam neobjevuje nějaký nevhodný prvek a zda tam není rekvizit až přespříliš. Takže to tak nějak dělám. Je toho docela hodně, párů je deset. Obejít v týdnu všech deset párů je docela náročné. Je to hezká práce, ale velmi náročná,“ uvedl Jan Onder.

Jako druhý si pro ocenění z rukou místostarosty Karla Jakobce přišel soudní lékař Rudolf Macháček,  dlouholetý a v odborných kruzích uznávaný primář oddělení Soudního lékařství a toxikologie Nemocnice Sokolov. Kromě své práce, při které přispěl i objasnění některých závažných případů, se podílel i na znovuobnovení nosticovské hrobky pod kostelem sv. Antonína Paduánského v Sokolově. Napsal také publikaci Střípky z práce soudního lékaře. Působil i jako radní města. 

„Já samozřejmě chci jednak poděkovat za ocenění a dále bych chtěl poděkovat všem, kteří si myslí, že moje  práce má nějaký význam pro Sokolov a pro Sokolováky a nominovali mě. A samozřejmě bych chtěl poděkovat všem lidem, kteří jsou v mé blízkosti, protože sám by člověk nic nedokázal,“ ukončil svou řeč doktor Macháček.

Vrcholem večera bylo ocenění šestadevadesátileté Jiřiny Nussbergerové. Tato neuvěřitelně vitální a vzdělaná dáma se zapojila do divadelního ochotnického kroužku již v roce 1948. Stála také u zrodu oddílu krasobruslení. V patnácti minutách medailonku nebylo možné zachytit vše podstatné z jejího pestrého a místy pohnutého života. A tak se věnoval jen událostem s vazbami na město Sokolov do roku 1977 a poté od roku 2013, kdy se navrátila zpět.

„Chtěla bych říci, že v roce 1947 jsem sem šla za manželem. Přivítaly mě zde závoje prachu, kočičí hlavy na náměstí, rozbitá Butterscheibe, před Hornickým domem byly zahrádky, to byla zahrádkářská kolonie. To bylo opravdu takové nějaké – mě se to zdálo moc chudé. Třicet let jsem zde nebyla. Po těch třiceti letech mě přivítaly závoje květin, krásné parky a hlavně to vaše sokolovské moře – Medard. Takže něco nádherného,“ pochválila proměnu města Jiřina Nussbergerová.

A přidala také přirovnání, ve kterém se koncentruje vývoj poznání během života jediného člověka. 

„Jsem o týden mladší než vznikl náš Český rozhlas. Když poprvé vysílali ze stanu v Kbelích, to bylo 18. května 1923, a já jsem přesně o ten týden mladší. Když vezmeme v úvahu, jaký nastal ohromný technický pokrok, tak to byly krystalky se sluchátky a došlo se až k multifunkční, multikomunikační dálnici pro celou zeměkouli i pro vesmír. A já jsem ta krystalka,“ dodala Jiřina Nussbergerová. 

Osobnosti města letos vyhlašoval Sokolov již po šestnácté. Od roku 2004 bylo oceněno celkem čtyřiadvacet významných lidí.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy