Sokolov: Ohlédnutí za akcí Hurááá prázdniny

Většina lidí si už asi nedovede představit poslední víkend v červnu bez velkolepé dvoudenní akce Hurááá, prázdniny – Mezinárodní soutěž ohňostrojů, jejíž součástí je už čtvrtým rokem rovněž Sokolovský 1/4 maraton. Událost, kterou vyhledávají desítky tisíc lidí, dostála své kvalitní pověsti.

dezinfekce

Areál lesoparku Bohemia oživily pop-rockové melodie už v pátek. V 18:00 hodin zahájila skupina Ben Dover, kterou následovali Eternal Fire, DiCaprio a vrcholem bylo hudebně vyzrálé a chytlavé vystoupení Milana Peroutky a jeho Perutí. Doprovodný program nabitého sportovně-kulturního víkendu se nesl v duchu přátelského florbalového utkání mezi klubem Florbal Sokolov a zastupiteli města. Ve sportovní hale ISŠTE se tak na hřišti objevil starosta města Jan Picka společně s místostarostou Pavlem Rybářem, Vladimírem Vlčkem a dalšími. Na mladou krev i přes velký zápal nedosáhli a zápas skončil ve prospěch týmu Florbal Sokolov 7:6. Ve stejný čas odstartoval na tartanu Běh pro domácí hospic Motýl. Přes 60 dobrovolníků, především z řad dětí a jejich rodičů, podpořilo hospic oběhnutím oválu. Za svůj výkon každý obdržel pamětní list, který následně vhodil do urny většinou i s menším příspěvkem. Někteří dokonce přišli jen přispět. Podle ředitelky Kateřiny Trnkové výtěžek použijí na nákup zdravotních potřeb. Tato charitativní akce pod záštitou dobrovolnického centra Střípky se konala již třetím rokem a probíhala po oba dny. Její organizátoři se svým klientům snaží pomoci všemožnými způsoby, pokud tak chcete učinit i vy, můžete se pomalu připravovat na říjnovou „24 hodinovku“. Štafetový běh bude probíhat celý den v areálu Bohemia a jeho výtěžek opět půjde na projekt, ve kterém podporují rodiny, jež na sebe přebírají péči o umírajícího nemocného člověka v domácí péči.

Sobotní 1/4 maraton
V den samotného 1 maratonu se závodníci a návštěvníci začali scházet od 8:00 hodiny ranní. Nervozitu před startem mohli rozhánět při sledování tanečních vystoupení skupin Impuls ze ZUŠ a Glamour z MDK. Třešničku na dortu přinesli Alica Hukelová a Andrej Mészáros z AAGravity při akrobatickém párovém vystoupení, během kterého se všem tajil dech. Běžce před startem i v cíli povzbuzovaly nejen dívky s pompony, ale nově i bubeníci ze ZUŠ Chodov a trubadúři. Závodu se zúčastnilo téměř 500 závodníků. V konkurenci běžců se s nejlepšími časy napříč kategoriemi prosadili Pavel Procházka s doběhem do cíle za 35 min 52 s a Veronika Šnoblová za 45 min 21 s. Město vyznamenalo rovněž Josefa Pokorného, který s rokem narození 1946 suverénně obsadil příčku nejstarší účastník. Kompletní výsledky jsou k nahlédnutí na stránce zde

„Skvělá trať, skvělí diváci, skvělá organizace. Michal Vítů (trenér Běžecké školy, pozn. red.) o něm v cíli prohlásil - nejhezčí závod, který jsem běžel,“ uvedl Miloš Škorpil, který během závodu držel čestnou funkci tempaře.

Nutno dodat, že nejen zahřívací rozcvičku, ale především blahodárné osvěžení v cíli bravurně obstarali pracovníci fitness centra Ural, který je jedním z hlavních partnerů.

Ovšem ani po závodu neměli návštěvníci čas se nudit. Od 14:00 hodin představovala svou činnost Policie České republiky. Prezentovala služební dopravní prostředky, speciální mobilní technickou laboratoř a pomůcky pro práci kriminalistického technika. Od 15:00 hodin navíc předvedla společnou dynamickou ukázku činnosti pořádkové jednotky Krajského ředitelství Karlovarského kraje a policistů služební kynologie.

Na příznivce zábavy a pohybu z řad našich nejmenších čekala v areálu Bohemia Stezka skřítka Sokolníčka, o kterou byl velký zájem. Čtyři hodiny úkolů, zkoušek a her zdolaly bezmála dvě stovky dětí. Okruh o devíti stanovištích uzavíral samotný Sokolníček, který všechny dětské závodníky odměnil dárkovým balíčkem. Realizaci pro MDK zajistilo sdružení Kolibříci z Citic. 

Podium na Bohemii a publikum pod ním se od 16:00 hodin vlnily za rytmu kapel Kolband, The Wild Roots, Depeche Mode Revival, nebo šumperských muzikantů, kteří si říkají O5@Radeček. A se svým pestrým repertoárem přimašírovali také Bohemian Marching Band MDK Sokolov. Jednotlivými vystoupeními provázel moderátor Miloš Knor, který nahradil původně angažovaného Lukáše Pavláska, který ovšem pro nemoc nemohl vystoupit.

Velký aplaus a celkem jednoznačné rozuzlení přinesla velkolepá soutěž ohňostrojů, ve které se tentokrát utkaly týmy z České republiky, Slovenska, Polska a Německa. Trofej diváci vytleskali do Bratislavy pro Igora Neumanna a jeho team z Pyron FireWorks. Vzrušující a super! Skloňovali návštěvníci vítěznou ohňostrojovou show. Pan Neumann se zábavné pyrotechnice věnuje 30 let. Získané ceny už ani nepočítá. Naposledy trofej přivezl z Polska. „To je pozdrav pre Sokolov“, pojmenoval své vystoupení po převzetí poháru.

„Byl to náročný víkend a já bych tímto rád poděkoval nejenom našim pracovníkům a spolupracovníkům, ale samozřejmě také účastníkům. Závod zvládli skvěle a je radost, že další program láká každý rok tolik lidí,“ řekl ředitel MDK Ladislav Sedláček.

„Naše poděkování patří v neposlední řadě Policii ČR, HZS Sokolov, Záchranné službě Karlovarského kraje, Městské policii Sokolov, Městskému úřadu Sokolov, ISŠTE Sokolov a také Safeguard Service. Smekám klobouk dolů před tím, jak to vše s námi zvládli ke spokojenosti a se zajištěním bezpečnosti pro všechny,“ uzavřel Ladislav Sedláček.

Akce se konala za finanční podpory města Sokolova a Karlovarského kraje ve spolupráci s Fitness Ural a spolkem Živé Sokolovsko, z. s..



Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy