Sokolov: Odborný průzkum odhalil poškození Mariánského sloupu (TV Západ)

Jedna z dominant Starého náměstí, památný Mariánský sloup, se dočká po dvaceti letech dalších oprav. Detailní průzkum odhalil vážnější poškození dříku sloupu především z důvodu povětrnostních podmínek.

dezinfekce

„Sloup Panny Marie už je tu od roku 1701, je to jedna z našich největších památek. A bohužel z té zprávy, která popisuje jeho stav, vyplývá, že není úplně v dobrém stavu. My jsme se rozhodli, že samozřejmě sloup opravíme, to v každém případě. Ale využijeme dotačního titulu Karlovarského kraje a schválili jsme, že tedy požádáme o finanční prostředky právě z vyhlášeného dotačního titulu na obnovu památek. Takže uvidíme, jestli uspějeme. Tam samozřejmě předpoklad je, že Karlovarský kraj může poskytnout dotaci v maximální výši jeden milion korun a z hlediska skladby dotace je to šedesát na čtyřicet, tzn. šedesát (procent) může poskytovat kraj, čtyřicet bude platit to příslušné město. Ale tak, jak jsem řekl, v každém případě ten sloup opravíme,“ přislíbil starosta Sokolova Petr Kubis. 

Kromě běžného znečištění a zvětrávání jemnozrnného pískovce na sloupu a vrcholové soše Panny Marie Immaculaty hovoří posudek i o poškození ostatních soch - sv. Jana Nepomuckého, sv. Jakuba Většího, sv. Floriána a sv. Antonína Paduánského. Tzv. krustová pole neprodyšně uzavírají povrch pískovcového materiálu a tím dochází k jeho dalšímu poškození. Opravy proto budou náročné nejen časově, ale i finančně. 

„Předběžná cena té opravy vychází z nějakého posouzení znalcem. Pohybuje se přes dva miliony korun a chtěli bychom samozřejmě sloup opravit v příštím roce, nejpozději v tom dalším roce, podle toho, jak uspějeme, samozřejmě s dotacemi - buďto krajskou, případně nějakou jinou,“ dodal Kubis. 

Mariánský sloup na sokolovském Starém náměstí je od roku 1963 chráněnou památkou. Jeho stavbu realizoval chebský sochař Vilém Felsner se svým synem mezi lety 1699 - 1701. Kopii sochy, zničené v 50. letech při vichřici, vytvořil akademik Igor Kalina. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy