Sokolov: Nouzový stav ovlivňuje i sekání trávy ve městě

Tráva začíná růst a nouzový stav kvůli epidemii koronaviru ji příliš nezajímá. Zajímat ovšem musí SOTES Sokolov spol. s r.o., která má sečení na starost. Dokud potrvají mimořádná opatření, bude sekání trávníků prováděno pouze velkými sekačkami, bez dosekávání okrajů trávníků křovinořezy. Takto mohou v terénu pohybovat pouze menší skupiny pracovníků, kteří obsluhují velké sekačky. Není nutné zaměstnat sezónní brigádníky, kteří představují značné zdravotní riziko.

dezinfekce

"Výsledkem těchto opatření bude ochrana zdraví zaměstnanců, úspora finančních prostředků a v neposlední řadě zajištění základní péče o travnaté plochy v Sokolově. Všichni jsme pocítili, že pohyb a jakákoliv práce v roušce je těžší, jelikož se přes roušku hůře dýchá. Sekání trávy křovinořezem v roušce je extrémně náročné a látkové roušky se zvláště za tepla propotí do půl hodiny. Podle propočtů by deset brigádníků spotřebovalo při šesti hodinách práce kolem 120 roušek za den! Při akutním nedostatku roušek je těžké tuto spotřebu pokrýt a ušetřené roušky by se daly lépe využít například u IZS. Tato skupina by se pohybovala po celém městě každý den a při takovéto fyzické zátěži není možné mít na sobě stále roušku bez delší pauzy a sundáním roušky alespoň na delší nadechnutí,“ vysvětluje vedoucí střediska veřejné zeleně Martin Talíř.

V době, kdy je vyhlášeno omezení zákazu vycházení a nouzový stav, kdy se řeší jakákoliv úsporná opatření, musí každý pochopit, že prioritou je nejdříve ochránit zdraví občanů, než sekání trávy. Na veškerých plochách bude umožněn pohyb osob a zajištěn prostor pro venčení psů. Pouze po obvodech těchto ploch bude neposekaná tráva. I takto se zamezí výskytu klíšťat a bude částečně podpořena biodiverzita jako na bezzásahových loukách. Po ukončení mimořádných opatření bude okamžitě obnoven standardní režim a tyto nedodělky budou odstraněny. Údržba města bude probíhat stále, ale v menších oddělených skupinkách po dvou až čtyřech pracovnících a to zalévání, pletí, střih keřů a sekání pouze velkými sekačkami.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy