Sokolov: Nízkoprahové denní centrum pomáhá zabraňovat šíření nemocí

Na zimní období se připravuje Noclehárna a Nízkoprahové denní centrum pro osoby bez přístřeší v Sokolově. S nástupem chladného počasí totiž přichází do zařízení více klientů a tak je potřeba zajistit fungování s ohledem na rozšířenou provozní dobu.

dezinfekce

Ta je od 1. listopadu v nízkoprahovém denním centru od 8 do 19 hodin, což je o čtyři hodiny déle než v letním období. Snahou je, aby lidé bez domova nezůstávali na ulici. Dále zabránit šíření onemocnění, s nimiž se potýkají.  

„Naše služba je preventivní. Tím, že klienti mohou přes den zajít do našeho centra a pak i přespat v noclehárně, nemusí si hledat teplo jinde. Jako například vloupávat se do chat, sklepů nebo se uchylovat do společných prostor panelových domů,“ uvedla Bc. Iveta Leischová, vedoucí Noclehárny a Nízkoprahového denního centra pro osoby bez přístřeší. 

„Cílem služeb sociální prevence je napomáhat osobám k překonání jejich nepříznivé sociální situace a chránit společnost před vznikem a šířením nežádoucích společenských jevů. To znamená, že pokud k nám přijde klient, u něhož je zjištěna například žloutenka, svrab nebo jiné onemocnění, nasměrujeme ho k lékaři. Pokud by takový člověk léčbu zanedbal, mohlo by pochopitelně dojít k šíření nemoci mezi veřejností,“ vysvětila vedoucí prospěšnost preventivních služeb. 

A s jakými chorobami klienti do zařízení přicházejí?

„Aktuálně bojujeme s nákazou vší. Na jaře letošního roku jsme měli šest klientů se svrabem. Také mohu připomenout, že se nám podařilo podchytit případ otevřené tuberkulózy,“ doplnila Leischová s tím, že služby spolupracují Městskou policií v Sokolově, nemocnicí a dalšími subjekty.  

Jedním z důležitých partnerů zařízení je i Potravinová banka Karlovarského kraje z.s.

„Lidé bez domova u nás dostávají potraviny, které získáváme zdarma z potravinové banky. Pokud bychom jim ho nedávali, budou si jídlo obstarávat jinak. Budou krást, nebo jíst přímo z popelnice. Tak se ale nakazí dalšími nemocemi, které pak budou dál přenášet. Je dobré si také uvědomit, že tito lidé se pohybují v obchodech a sahají na jídlo a věci, které si my všichni kupujeme. Proto je důležité se jim věnovat,“ zdůraznila vedoucí. 

„Podle mého názoru je potřeba o takových věcech veřejně hovořit. Dnes je totiž populární obecně roli sociálních služeb znevažovat. Přitom lidé, kteří neziskové organizace rádi pomlouvají, vůbec netuší, kolik prospěšné práce odvádějí,“ poznamenal Mgr. Robert Pisár, ředitel Pomoci v nouzi, o.p.s. 

Nízkoprahové denní centrum je rozdělené na místnosti pro personál a pro uživatele s možností posezení, případně konzumace stravy. Uživatelé mají k dispozici samostatné WC pro muže a ženy a stejně tak i oddělený sprchový kout. Pamatováno je také na klienty s hendikepem, kteří mohou využít bezbariérovou toaletu. Vlastní sociální zařízení a sprchový kout mají k dispozici i zaměstnanci. Součástí prostor pro uživatele služby je také malá kuchyňka, pro přípravu stravy, pračka a sušička pro praní prádla.

Jedním ze stálých klientů je pan Gejza.

„Dříve jsme spali ve stanu. Tady je to ale o moc lepší. Můžeme se tu umýt a uvařit si společně jídlo. Jsem rád, že jsme v teple. Nemusíme být venku, když je zima,“ řekl pan Gejza, který služeb centra využívá již téměř deset let.  

Oproti původnímu zařízení u bývalého autobusového nádraží je objekt v Nádražní ulici prostornější a poskytuje i větší komfort v rámci poskytování služby. Maximální okamžitá kapacita Nízkoprahového denního centra je 16 uživatelů. Noclehárna má 26 lůžek. Obě služby se nacházejí v objektu v ulici Nádražní v Sokolově. Otevřená jsou 7 dní v týdnu a jejich provozovatelem je nezisková organizace Pomoc v nouzi, o.p.s. Prostory zrekonstruovalo město Sokolov.   


Zdroj: Milan Hloušek, Pomoc v nouzi, o.p.s.,


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 07.10.2019 17:00




0 +
 

Hlavní zprávy