Sokolov: Na výročí Křišťálové noci přibyly tři Kameny zmizelých (TV Západ)

Nejen symbolická připomínka historie města Sokolova, ale také trvalý odkaz na jeho obyvatele, se uskutečnila v úterý 9. listopadu v podvečer na dvou místech – na Starém náměstí a Divadelní ulici. Akce se zúčastnilo nejen kompletní vedení města, ale také zástupci židovské obce z Karlových Varů, senátor Miroslav Balatka či potomci rabína Solomona Feursteina, dále studenti sokolovského gymnázia a další veřejnost.

dezinfekce

"Dnešní datum je schválně zvolené, protože 9. listopadu 1938 byl začátek Křišťálové noci, která na několika místech trvala i do 11. či 12. listopadu. U nás v Sokolově ale synagoga místními henleinovci – nacisty, byla vypálena 9. listopadu, tak právě proto – na datum Kříšťálové noci, jsme zvolili pokládání dalších tří Kamenů zmizelých," uvedl po akci její iniciátor, sokolovský historik a pedagog Vladimír Bružeňák. 

Jako první se konalo položení Kamene zmizelých, tzv. Stolpersteinu před domem dříve patřící rodině Steinigerů. V loňském roce byl položen kámen Theodoru Steinigerovi a letos, za účasti rodinného příslušníka, jeho manželce Marii, která byla stejně jako její choť zavražděna ve vyhlazovacím táboře Treblinka. Rodina vlastnila na Starém náměstí dva domy s papírnictvím, pivnicí či krejčovstvím, a také lékárnu a advokátní kanceláře.

U druhého z domů na Starém náměstí přibyl ke kameni věnovanému Grétě Hermannové odkaz jejímu bratru Juliovi, který také zahynul v Osvětimi. 

"Třetí kámen jsme položili tady v ulici U Divadla rabínovi doktoru Feuersteinovi, který zde bydlel. Při té příležitosti přijeli i příbuzní z Izraele a z USA pana rabína dr. Feuersteina," dodal Bružeňák. 

Vnuk Yonathan Kohn a jeho dvě sestry si připomněli památku svého dědečka projevem, ve kterém pan Yonathan přiblížil osudy rodiny i řadu faktů ze života svého dědečka. Poté byla sloužena modlitba za všechny jmenované obyvatele Sokolova. 

"Pokud by vše dopadlo jinak, pokud by se to nestalo a nepřišlo by to, co následovalo, tak by rabín Feuerstein pravděpodobně dožil jako rabín Sokolova. Byl by v Sokolově pohřben. V sokolovské synagoze by se říkala modlitba na výroční den jeho úmrtí. Jeho praprapravnuk zmiňoval, že neproběhl jeho pohřeb, neproběhly pohřební modlitby, tak teď aspoň taková malá náplast na to, že to zazní tady a teď," řekl na úvod modlitby Chaim Kočí ze Židovské obce Praha. 

Židovští obyvatelé Sokolova tvořili významnou složku města, ale jejich osudy byly většinou tragické. 

"Komunita mezi světovými válkami nebyla nějak extra velká, bylo to zhruba 200 – 250 lidí. Většinou žili v této ulici nebo měli několik významných obchodů na Starém námětí. V době přicházejícího nacismu prakticky všichni emigrovali do vnitrozemí. Kdo měl štěstí, tak emigroval i do dalších zemí Evropy, příp. světa. Nicméně naprostá většina z nich během 2. sv. války v nacistických táborech zahynula," potvrdil Bružeňák. 

Připomínky pomocí Kamenů zmizelých chce město Sokolov realizovat i v dalších letech. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy