Sokolov: Na setkání s občany v Alfě se řešila také bezpečnost (TV Západ)

Petice občanů v sokolovského čtvrti zvané Alfa, jejíž petenti vyjádřili nespokojenost s bezpečností ve svém okolí, stála na počátku jednání města ve zdejší kinokavárně ve čtvrtek 27. dubna v odpoledních hodinách.

dezinfekce

Několik desítek občanů přišlo na diskusi s představiteli radnice, strážníků, policistů i úředníků. 

„Tato petice přišla do zastupitelstva zhruba před rokem, kdy se řešila situace kolem kina Alfa, zejména narušování veřejného pořádku, výtržnosti atd. Takže my jsme se vlastně s petenti a občany této lokality sešli online, protože byla doba vidu, kde jsme se dohodli na nějakých opatřeních, které v současné době stále běží. Ať jsou to kamerové, nové kamerové body smíšených a smíšené hlídky policie, státní a městské. Asistenti prevence kriminality. Vytvořili jsme dokonce bezplatnou linku na Sokolovské bytové, kam vlastně nájemníci mohou volat, pokud chtějí řešit nějaké sousedské mezilidské vztahy. Slíbili jsme, že se sejdeme osobně, což proběhlo právě minulý týden, kdy proběhlo první veřejné setkání s občany v kino kavárně Alfa, kde jsme v té první fázi občanům představili všechny rozvojové plány města, nejen města, ale i společnosti Sokolovské uhelné, která zde provádí rozsáhlou rekonstrukci. No a následně potom samozřejmě probíhala diskuze o těch tématech, o kterých o kterých jsem hovořil. Co se týče veřejných setkání, chceme určitě pokračovat. Chtěli bychom v tomto roce uskutečnit ještě minimálně tři. Vždycky v těch jednotlivých částech města, na sídlišti, ve staré části města, kdy bychom za prvé občanům chtěli představit naše rozvojové plány a samozřejmě naší naší ambicí je zapojit do dění ve městě tak, aby nám předávali svoje podněty, ale i stížnosti a návrhy,“ uvedl starosta Sokolova Petr Kubis. 

V jednotlivých příspěvcích padla řada zajímavých informací. Z celkem 6000 přestupků, které se v Sokolově ročně řeší, jich je v místě jen minimum, trestný čin krádeže se stal pouze jeden. Linka pro sousedské vztahy zaznamenala 14 podání, což uvedl Ing. Klimeš ze Sokolovské bytové. 

„Jsou to věci, které se velmi těžko řeší a je to například postávání skupinek na chodnících, pokřikování po lidech. A samozřejmě z hlediska přestupkového zákona nebo trestního práva. A mnohdy se tito lidé nedopouští žádného přestupku ani trestného činu, ale je to nepříjemné, obtěžující. Už jenom to, že jde maminka s kočárkem a musí tuto skupinku samozřejmě obcházet po silnici. Takže i to, co jsme říkali, že budeme intenzivně řešit a samozřejmě můžeme to řešit pouze tím, že ta hlídka tam zastaví a bude nějak s těmi lidmi komunikovat, že chodník je pro všechny a ne pro určitou skupinu lidí. Dalším samozřejmě problémem, který je v této lokalitě různé posedávání na židličkách na lavičkách na chodnících. Takže tohleto už jsme de facto nějakým způsobem eliminovali Obecně závaznou vyhláškou, že tato věc je zakázána a to se samozřejmě bude intenzivně řešit. Samozřejmě na to navazuje bohužel často skloňovaná problematika vymahatelnosti práva. K tomu tady byla vlastně i v předchozích týdnech konference, protože na jednu stranu ano, vy ty lidi můžete sankcionovat na základě přestupkového zákona, ale vymahatelnost těch pokut je nulová,“ upozornil starosta. 

Problémové soužití mezi sousedy mají často za vinu pronájmy třetím osobám od majitelů, kteří v Sokolově vůbec nežijí. Bytový podnik bude v jednom případě řešit situaci soudní cestou. 

Zástupce investora Ing. Bucifal zmínil rekonstrukci 6 domů, ve kterých vznikne 78 bytů, další 4 domy prošly zateplením. Prezentovány byly také plány města ohledně parkování, které je, podobně jako v jiných lokalitách s činžovními a panelovými domy, problematické. Jednání až na výjimky hodnotili zúčastnění jako přínosná. 

„Byli jsme velmi rádi, přišlo kolem osmdesáti občanů, což je dobré číslo. Samozřejmě hlavním tématem byla opět situace v této lokalitě. Z hlediska občanského soužití začíná léto, to znamená, že zase postávání skupinek apod. Takže jsme se domluvili i na nějaké aktivnější komunikaci s příslibem, že opět tam budou probíhat zvýšené nebo bude probíhat zvýšený dohled nad touto lokalitou. A samozřejmě budeme tu situaci řešit tak, jak to bude přinášet čas,“ dodal Kubis. 

Sokolov od roku 2012 pravidelně zjišťuje průzkumem pocitu bezpečí situace v jednotlivých částech města. Paradoxně místa, kde se lidé necítí příliš bezpečně, nemají podle statistik nijak vysokou kriminalitu. A tím je i zmíněné okolí Alfy. 

„Nicméně občané se tu necítí bezpečně a určitě k tomu mají svůj důvod. To znamená, jedna věc jsou čísla a druhá věc je realita. A my dlouhodobě chceme reagovat na tu realitu, to znamená na ten emoční strach nebo strach z toho, co se na těch ulicích děje. Takže určitě to nepodceňujeme. A ač ta kriminalita není samozřejmě nejhorší nebo nejsou tam nejvyšší čísla, tak se těmto lokalitám budeme intenzivně věnovat,“ slíbil starosta Sokolova Petr Kubis. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy