Sokolov: Na adaptační pobyty mohou děti vyjet už i mimo kraj

Adaptační pobyty, na které vyjely děti ze sokolovských škol poprvé v loňském roce, se natolik osvědčily, že je město finančně podpoří také letos. A to částkou pět milionů korun. Novinkou pak je, že si ředitelé škol mohou vybrat místo pro pobyt v celé České republice, nikoliv jen v Karlovarském kraji, jako tomu bylo v loňském roce.

dezinfekce

Že mohli vloni vyjíždět školáci pouze v rámci našeho regionu, bylo podle místostarosty Ladislava Sedláčka dáno i tím, že projekt města, který iniciovala starostka Renata Oulehlová, měl rovněž pomoci místním podnikatelům, kteří se dostali kvůli koronaviru téměř do existenčních problémů. „Situace je už nyní zcela jiná, a protože hrozilo, že se nepodaří najít dostatek ubytovacích kapacit v regionu, mají ředitelé možnost vybrat místo pobytu kdekoliv v Česku. Samozřejmě se ale musí vejít do limitu, který je na každou školu zhruba stanoven podle počtu žáků,“ konstatoval místostarosta.

S nápadem zajistit pro děti adaptační pobyty přišla loni starostka města Renata Oulehlová, která přemýšlela, jak dětem pomoci s opětovným navazováním vzájemných kontaktů narušených uzavřením škol. Její návrh, poslat děti na pobyty do přírody, vyslyšela jak rada města, tak poté i zastupitelé. Sokolov se tak stal patrně prvním městem, které peníze ze svého rozpočtu využilo tímto způsobem.

Možnost poslat žáky na adaptační pobyty využily vloni na podzim všechny sokolovské základní školy. Na školu v přírodě se tak vyjelo přibližně 2303 dětí z celkového počtu zhruba 2496 žáků. Finanční prostředky byly poskytnuty školám jako účelově vázané a podléhaly řádnému vyúčtování. Nevyužité peníze byly vráceny zpět do rozpočtu zřizovatele, tedy města.

Zdroj: Město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy