Sokolov: Městská policie má novou služebnu na nádraží

Novou služebnu umístěnou přímo v nádražní budově má k dispozici Městská policie v Sokolově. Využívat ji budou ale nejen strážníci, ale zázemí tady najdou i příslušníci Policie ČR. Na služebnu, označenou jako kontaktní místo MP, může v určenou dobu přijít také veřejnost, a to vždy ve středu v době od 15 do 17 hodin.

dezinfekce

Od otevření služebny si vedení města slibuje, že přispěje ke zvýšení pocitu bezpečí v části Sokolova sousedící s nádražím, která je lidmi vnímána jako problematická.

Zajistit služebnu se podařilo městu a městské policii po jednáních se státním podnikem Správa železnic. Za symbolické nájemné mohou ochránci zákona a pořádku využívat místnost v prvním patře nádražní budovy, kde mají k dispozici základní vybavení pro výkon služby. O podobnou služebnu usilovalo město řadu let, uvedla starostka Renata Oulehlová.

"Jsem ráda, že se podařilo služebnu pro strážníky i policisty otevřít. Jsme v lokalitě, která vychází z průzkumu pocitu bezpečí u obyvatel nejhůře," poznamenala starostka.

I když policie v okolí nádraží nezaznamenala zvýšenou trestnou činnost, scházejí se tam podle starostky Renaty Oulehlové lidé, kteří u ostatních obyvatel či návštěvníků města vyvolávají obavy.

Ve středu od 15 do 17 hodin bude služebna rovněž kontaktním místem, kam se mohou obrátit místní obyvatelé se svými podněty nebo stížnostmi. Podle velitele sokolovské městské policie Petra Procházky už jen samotná přítomnost policejních aut před nádražím, která tady budou mít k dispozici parkovací místo, a pohyb uniformovaných strážníků v okolí, zapůsobí preventivně. Otevření služebny uvítali také zástupci Správy železnice, kteří to považují za pozitivní krok ke zvýšení bezpečí v nádražní budově.

Podle hejtmana a sokolovského radního Petra Kubise byla dlouhodobou filozofií města v oblasti bezpečnosti zejména prevence. I proto si Sokolov už třikrát nechal vypracovat studii pocitu bezpečí.

„A pokaždé v něm lokalita kolem nádraží vyšla jako nejhorší, přestože tady nápad trestné činnosti není nijak zásadní. S otevřením služebny rozhodně strážníci z ulice nezmizí, spíše tu budou více vidět a už to je samo o sobě prevencí, která zapůsobí na určité lidi, kteří by tady chtěli dělat nepořádek,“ konstatoval hejtman.

Sokolov se snaží v posledních letech situaci v okolí nádraží zlepšovat. Po rekonstrukci odbavovací haly, kterou provedla Správa železnice, město odkoupilo od Českých drah staré depo a poté zbouralo první část zchátralých objektů, kde se shromažďovali hlavně bezdomovci. Ve spolupráci s majiteli bytů v lokalitě se také radnice snaží bránit vykupování bytů takzvanými obchodníky s chudobou a je ochotna je raději odkoupit pro město. Vrátit někdejší výstavní části Sokolova bývalou podobu ovšem bude podle vedení města trvat ještě dlouho a radnice má ve své iniciativě jen omezené možnosti.


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 23.01.2020 10:00




0 +
 

Hlavní zprávy