Sokolov: Městská knihovna se připravuje na otevření

Novou městskou knihovnu dokončila stavební firma na Starém náměstí a v týdnu od 27. července začala jedna ze závěrečných etap před otevřením – stěhování knih ze sokolovského zámku. Knihovna bude slavnostně zpřístupněna 1. září po přibližně osmnácti měsících od zahájení prací na úpravě dvou starých domů na náměstí. Celkové náklady na vybudování knihovny včetně nakoupení nového vybavení vyšly město na zhruba 46 milionů korun.

dezinfekce

V prvním patře nové knihovny bude oddělení pro dospělé čtenáře. Ve druhém patře vzniklo oddělení pro děti. V přízemí najdou návštěvníci čítárnu a rovněž přednáškové sály na pořádání různých akcí pro veřejnost.

„Polepšíme si všichni, knihovníci i čtenáři. Bývalá knihovna v zámku neměla bezbariérový přístup a do oddělení pro dospělé čtenáře se muselo šplhat po poměrně strmém schodišti. Nedostatečné byly i skladovací prostory. Například u knížek pro dospělé se dostala do volného výběru jen zhruba polovina z fondu. To vše se nyní zlepší,“ uvedla ředitelka sokolovské knihovny Daniela Drobečková.

Knihovna v zámku ukončila provoz v závěru června. Ještě předtím vyzvala své čtenáře, aby se na celý červenec i srpen pořádně zásobili čtivem s tím, že knihy mohou mít až koncem září. Tedy v podstatě za tři měsíce bez sankce za pozdní vrácení.

„Lidé na naši výzvu zareagovali a opravdu si vypůjčili hodně knížek na celé léto, aby nám ušetřili práci při stěhování. Čtenářská konta se naplnila od třiceti knih výše," poznamenala ředitelka.

Půjčené knihy čtenáři tak vrátí už do nové knihovny.

Do zámku se za půjčováním knížek chodilo v Sokolově dlouhých šedesát let. Do zámeckých prostor sice knihovna takříkajíc pasovala, ale podmínky pro její další rozvoj už dávno přestaly vyhovovat, o zázemí pro personál ani nemluvě. V nové knihovně bude k dispozici kolem 1500 metrů čtverečních plochy. To je o třetinu více, než měla knihovna k dispozici v zámku. Z bývalé knihovny se na Staré náměstí přestěhuje kolem 100 000 svazků.

V nové budově sokolovské městské knihovny budou kromě jiného k dispozici hned tři přednáškové sály, jeden velký a dva menší. Takže lze souběžně připravovat více akcí. Oddělení pro děti bude rozděleno na sekci pro menší a větší čtenáře, chybět samozřejmě nebude čítárna umístěná v prosklené terase, k dispozici bude více počítačů. A více knih bude ve volném výběru. Přestěhování knihovny nebude mít vliv na registrační poplatek, ten zůstane stejný.


Zdroj: město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy