Sokolov: Město opět zdobí sochy Evy Kmentové

Centrum města okrášlilo obnovené sousoší významné československé umělkyně. Pamětníci dílo vídali od roku 1961 u tehdy nově postaveného hotelu Ohře. Odtud bylo odvezeno a deponováno v areálu Sotesu před šestnácti lety. Nyní je mohou občané a návštěvníci opět obdivovat v blízkosti městského úřadu.

dezinfekce

Na realizaci dvojice soch od Evy Kmentové, které zobrazují alegorii Pohostinství, spolupracovali i manžel Evy Kmentové sochař Olbram Zoubek, sochař Miroslav Vajchr a architekt hotelu Ohře Vladimír Urbanec. Sochy, které vznikly již v letech 1957-1958, byly v roce 2002 již ve velmi špatném stavu odvezeny do areálu společnosti SOTES, kde se na nich dále podepisoval zub času. Naštěstí je zde objevili členové tzv. Rady starších (neoficiální poradní orgán starosty města) a na jedné z pravidelných porad se starostou vyjádřili znepokojení nad jejich špatným stavem a případnou ztrátou sokolovského dědictví. Za podpory vedení města a příslušného odboru byla společně nalezena cesta k restaurování soch a sochy našly svůj nový domov vedle kruhového objezdu u městského úřadu. Místo bylo vybráno na základě návrhů nejen od členů Rady starších, ale také příslušných komisí, odboru a rady města. Novinkou také je, že obě sochy budou nasvíceny, budou tak zpříjemňovat náladu i ve večerních a hodinách.

"Chtěl bych oběma dámám popřát, aby se jim na novém místě líbilo, nám všem bych chtěl popřát, abychom zvykům pohostinnosti dostáli a hlavně bych chtěl poděkovat členům Rady starších za to, že zejména díky jejich všímavosti a zapálenosti jsme tento umělecký skvost zachránili," nechal se slyšet starosta města Jan Picka.


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy