Sokolov: Město nechce záchytku, požádalo kraj o její přesun (TV Západ)

Rada města Sokolova dopisem požádala kraj, aby řešil situaci se zdejší protialkoholní záchytnou stanicí. Jen za loňský rok zde přijali okolo 600 klientů z celého kraje.

dezinfekce

Mnozí z propuštěných pak zůstanou ve městě a podílí se na zhoršování veřejného pořádku.

„Město Sokolov má opravdu Černého Petra v podobě protialkoholní záchytné stanice. Vnímáme to jako takový export „opilců“ do města Sokolov. Sokolov je pak nucen řešit následky. Stává se a není to ojedinělé, že lidé, které sem policie nebo záchranná služba doveze, ve městě zůstávají,“ potvrdila situaci starostka Renata Oulehlová.

Pokud je opilý člověk zároveň i pod vlivem drog, nepřijme jej ani záchytka, a tak zůstane ve městě.

„Je opilý, je pod vlivem nějakých omamných látek a kraj de facto nemá žádná detoxikační lůžka, kam by ten člověk mohl jít. Tento problém netíží jen občany města, ale je to i velká zátěž jak pro Policii ČR, tak pro Městkou policii. O záchrance raději ani nemluvím, protože záchranná zdravotní služba má být tam, kde je člověk ohrožen na životě z nějakého zdravotního důvodu, a ne, aby řešila člověka, který se opil z vlastní vůle,“ namítla starostka.

Mnozí ze „stálých“ klientů protialkoholní záchytné stanice mají spíše psychické problémy a měli by se léčit. 

„Opravdu mnoho lidí je na záchytné stanici opakovaně. De facto se tam jen prospí a není s ním dále „pracováno.“ Jestliže je např. jedinec, který je 200krát na záchytce, tak je opravdu nemocný – je to psychiatrický pacient a lékař – psychiatr ho nemá šanci vidět. Záchytná protialkoholní stanice musí mít návaznost na psychiatrii. A to zde není. Proto říkáme, že než to dělat nějak a špatně, tak to raději nedělejme vůbec,“  popsala Oulehlová.

Město již delší dobu vyzývá kompetentní místa, aby situaci řešila. Samo přitom už vyčerpalo všechny možnosti jak se s problémem vypořádat.

„My jsme museli v minulém volebním období zakoupit objekt, vybudovat noclehárnu a nízkoprahové denní centrum a vše jen pro to, abychom uchránili naše občany, aby nebyli vystaveni tomu, že koukají na někoho, na koho by koukat neměli. V minulém období nás to stálo přes 4 miliony. V letošním roce navíc kraj nebude financovat sociální službu – nízkoprahové denní centrum. Říkáme už dost - my nebudeme vynakládat finanční prostředky občanů města Sokolov proto, že zde řešíme problém celého kraje,“ dodala Oulehlová.

V dopise, jehož znění je dostupné na našich webových stránkách, vyzývá Rada města Sokolova Radu Karlovarského kraje k bezodkladnému řešení situace. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy