Sokolov: Luk bez pravidelné seče bude zase o něco více

Po jedné ploše u bývalého lomu Gsteinigt a ve Slavíčkové ulici, a dvě u čerpací stanice ONO. To jsou čtyři nová místa, která Odbor správy majetku Městského úřadu Sokolov vytipoval ve spolupráci se střediskem veřejné zeleně společnosti SOTES jako takzvané bezzásahové lokality. Tedy louky, jež nebudou pravidelně sekány.

dezinfekce

V bezzásahových lokalitách bude SOTES sekat trávu pouze dvakrát ročně, což podpoří zadržování vody v intravilánu města a rovněž biodiverzitu rostlin i živočichů. K seči těchto ploch dochází obvykle až na konci vegetačního období, tedy na podzim. Podle odborníků v přírodě výrazně ubývá hmyzu i některých druhů rostlin. Místa s přirozenou skladbou zeleně mohou hmyzu poskytnout dostatek potravy a úkrytů.

Kromě bezzásahových lokalit zůstanou letos ještě neposekané zhruba tři metry široké pásy na louce za Mánesovou ulicí a také podél parovodu u bývalé hygienické stanice.  

Bezzásahové lokality v Sokolově 
- Lesopark Bohemia – levá část vedle inline dráhy, pouze se sekáním kolem cest v šířce asi 1, 5 metru.
- Ulice Atletická – horní část od legalizované pěšiny, již počínající luční společenstva trav. Sekání pouze pěšiny a okraje u vozovky a parkoviště.
- Za DPS pod Háječkem – možnost vzniku lučního společenství trav se sekáním okrajových partií.
- Mánesova - naproti čerpací stanici OMV.
- Ulice Lipová – levá část směrem k lesíku, plynule navazující přirozená květnatá louka.
- Areál zdraví – v části vedle psího hřiště. Podmáčené území, které dává možnost vzniku vegetace vázané na specifické podmínky dané lokality.
- Areál lomu Gsteinigt – část louky v pravé horní části areálu Gsteinigt, vedle silnice ve směru k čerpací stanici Robin Oil.
- Slavíčkova ulice – za panelovým domem na Sokolíkem, prostor mezi domem a vodárnou.
- U čerpací stanice ONO – dvě louky na pravé a levé straně křižovatky ve směru k městskému koupališti.


Zdroj: město Sokolov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 08.02.2021 10:30




0 +
 

Hlavní zprávy