Sokolov: Lidem dochází trpělivost s nepřizpůsobivými sousedy

Hluk, nepořádek, vandalismus, vulgarita, agrese, konflikty a nebezpečí. Tak lidé žijící v ulicích Sokolovská, Hornická a Křižíkova pojmenovali problémy, které jim kvůli nepřizpůsobivým “sousedům“ dělají ze života peklo. A proto sepsali petici, s níž se obrátili na město. Jeho zástupci při veřejné videokonferenci uvedli, že se pokusí lidem v maximální možné míře pomoci.

dezinfekce

Bylo to poprvé, kdy vedení města, radní, zastupitelé i zástupci městské a státní policie debatovali s občany on-line na webu. Do diskuse se 28. ledna postupně zapojily tři desítky účastníků, většinou obyvatelé z problematické lokality. Za město to byla starostka Renata Oulehlová, místostarostové Ladislav Sedláček a Jan Picka. Za městskou policii její velitel Petr Kubis, za Policii ČR Josef Bobenič z obvodního oddělení Sokolov – město.

V úvodu on-line debaty uvedla Monika Kubínová, iniciátorka petice nazvané Za bezpečné město Sokolov, že její sepsání bylo zoufalým voláním o pomoc lidí žijících v původně klidné čtvrti. Slušní občané si začali oplocovat své domy a doufají, že se situace zlepší. Realita je ale opačná. Ozvala se kritika, že si děti ani nemohou hrát venku, kde jsou napadány svými nepřizpůsobivými vrstevníky i dospělými. „Jak je možné, že tito lidé nepracují, neposílají děti do školy, a i tak pobírají různé dávky a pro podporu si často jezdí auty,“ zaznělo k současnému stavu.

Starostka Renata Oulehlová, která se připojila k debatě ze Sněmovny, ujistila zástupce obyvatel z problematické lokality, že město nebere situaci na lehkou váhu. Podotkla, že ale nejen Sokolov, ale i další města potřebují pomoc od státu a zákony chránící slušné lidi. S tím, že z pozice starostky a poslankyně udělá vše, co bude v jejích silách. Místostarosta Ladislav Sedláček konstatoval, že jsme se dostali do situace, kdy menšina šikanuje většinu. A zdůraznil, že tento stav je nepřijatelný. Místostarosta Jan Picka poznamenal, že je pro něj nejhorší, když slyší, že se lidé chtějí kvůli problémům s nepřizpůsobivými občany ze Sokolova odstěhovat. Tomu by rád zabránil. Kromě jiného chce, aby se změnily nároky na práci asistentů prevence kriminality.

Velitel strážníků seznámil účastníky debaty s opatřeními, která jsou pro zlepšení situace plánována. Patří k nim například posilování kamerového systému a také častější vysílání hlídek včetně společných, složených ze strážníků a policistů. Častější přítomnost mužů v uniformách slíbila i Policie ČR. Jak Petr Kubis, tak i Josef Bobenič vyzvali všechny, aby se při jakýchkoliv problémech obraceli na městskou a státní policii. „Volejte, volejte, volejte, volejte. Budeme sem jezdit opakovaně a případy řešit. Obdobným systematickým tlakem se loni podařilo zlepšit situaci kolem nádraží,“ dodal Kubis.

S nabídkou na pomoc oprávněně naštvaným lidem přišla i městská společnost Sokolovská bytová. Její jednatel Erich Klimeš informoval obyvatele, že se připravuje postup, jak pomoci občanům, jimž jejich nepřizpůsobiví „sousedé“ znepříjemňují život. Tato pomoc bude určená nejen nájemníkům z městských bytů, ale také pro vlastníky soukromých bytů. Zmínil rovněž modelový případ, kdy se problémového nájemníka podařilo z bytu legálně dostat.

Městská policie i zástupci města se s obyvateli ulic Sokolovská, Hornická a Křižíkova, případně dalšími, setká opět za několik týdnů, aby se znovu vývojem situace v této části města zabývali.

Zdroj: Město Sokolov



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy