Sokolov: Kniha Zmizelý Sokolov mapuje poválečné proměny (TV Západ)

Knihu s názvem Zmizelý Sokolov vypustil v nedávné době v nákladu 500 kusů do světa rodinný autorský tandem Jana a Michaela Rundových. Oba pánové mají na kontě řadu knih jejichž společným jmenovatelem je město, ve kterém žijí. A jehož historii čtenářům zprostředkovávají. Současná podoba města prošla mnoha proměnami, na kterých se výrazně projevily demolice objektů po roce 1945.

dezinfekce

„Na mě zbyla ta část vyhledávací, protože jsem v důchodu a mám daleko více času než můj syn, který je ředitelem Muzea v Sokolově. Poté jsme si sedli a společně jsme sestavovali jednotlivé části knihy. Zdrojů bylo opravdu mnoho. Jednak to byli mí přátelé, kteří měli spoustu podkladů o městě a potom archivy – Archiv v Jindřichovicích, Archiv hnědouhelných dolů v Sokolově a zejména stavební archiv Městského úřadu,“ uvedl starší z Rundů Jan.

Plány poválečných tvůrců budoucí podoby města se podle Jana Runda naštěstí nepodařilo naplnit bezezbytku.

„Původně se uvažovalo o tom, že Sokolov, jako takový, se zbourá celý, protože pod náměstím a pod velkým prostorem Sokolova se nalézají uhelné zásoby. K tomu bohudík nedošlo a postupně se začala stavět v okolí sídliště. Poté, když potřeba bytů neustávala, tak se hledala další místa a tomu za oběť padla i ta stará část města,“ přiblížil historii města Jan Rund.

Publikace vznikala průběžně několik let, finální kompletace pak v letošním roce. 

„Členění knihy je zvoleno tak, že prakticky na starých plánech jsou vyznačeny jednotlivé domy, a domy jsou poté vyznačeny na jednotlivých fotografiích tak, aby se lidé lépe orientovali. A právě to si myslím, že je velice důležité, protože ty staré domy jsou si velice podobné a samozřejmě, jak už otec říkal, a i to jsme se snažili v knize vysvětlit, bylo to, že v Sokolově máme trošku zmatečné číslování domů. Pletou se nám čísla popisná, čísla evidenční. Tímto vším se bylo nutné prokousat,“ popsal Michael Rund.

„My jsme se snažili přitom zmapování udělat demolice tak, jak v Sokolově probíhaly v celé šíři od roku 1945. Tzn., že kromě vlastního bourání je tam také vysvětleno, jak se dávala dohromady čísla popisná. Je tam spoustu dalších informací a i přehled sokolovských ulic tak, jak se jmenovaly dříve a dnes,“ doplnil svého syna Jan Rund.

Důležitou součástí knihy je i její obálka. Ta zaujme na první pohled.

„Navrhli jsme několik námětů, které grafička z firmy AZUS zpracovala. Poté jsme diskutovali, jako obálku dát. A opět tedy musím říci, že já jsem původně chtěl trošku jiný námět, konkrétně kostel a před kostelem mlýn, který byl později zbořen. Ale nakonec jsme zvolili obrázek Butterscheiby čili to je taková čtvrť, která právě zmizela po roce 1945 mezi dnešní školou „Centrálka“ a Starým náměstím. Ukázalo se, že skutečně tato obálka hodně lidi oslovila,“ prozradil Michael Rund.

Křest knihy a následný zájem veřejnosti oba autory naplňuje optimismem.

„Máme hlavně kladné ohlasy. Co mě tedy hrozně těší je, že to není jen mezi pamětníky, ale i mezi mladou generací. A nás, jako autory, samozřejmě nejvíce těší informace, že nakladatelství uvažuje o dotisku, přitom kniha je na trhu asi měsíc zatím,“ zhodnotil Michael Rund.

Do 3. listopadu navíc probíhá výstava v sokolovském muzeu, která mapuje 740 let dlouhou historii města. Tam se najdou i mnohem starší demolice.

„Asi nejzajímavější demolicí - je přímo na místě, kde stojíme, tak zde asi od 13. století stál vodní hrádek, který byl právě někdy kolem roku 1945 zdemolován a částečně použit pro stavbu nového hradu nebo zámku. A ten zase postupně byl např. při 30leté válce poničen a znovu přestavován. Takže přímo zde, kde se nacházíme, je jeden z příkladů demolic a postupného vývoje města,“ řekl na závěr Michael Rund.

K vidění je i model starého města nebo zmíněného vodního hradu. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy