Sokolov: Dva stromy přežily přesun ke Čtyřce

"S vydáním této zprávy jsme čekali téměř dva roky, ale teď už si troufneme říci, že pokus s přesunem dvou okrasných stromů na náhradní místo dopadl dobře. Obě slivoně třešňové se přestěhovaly z trasy budoucí cyklostezky od obytného domu „Štětka“ do Heyrovského ulice k novému pobytovému zařízení Čtyřka, které se v době jejich přesunu teprve začínalo stavět. A na novém místě se jim daří," uvádí na svých stránkách město Sokolov.

dezinfekce

Oba stromy stály tam, kde kvůli cyklostezce zůstat nemohly. A byly označeny křížkem, tedy k pokácení. Jenže v Sokolově není žádný strom poražen, aniž by se nediskutovalo o tom, zda je to nezbytné či nikoliv. A jak je případně nahradit.

„U těchto stromů nás napadlo, jestli bychom nevyzkoušeli jejich přesazení,“ uvedla starostka Renata Oulehlová.

Radnice objednala firmu, která se přesazováním vzrostlých stromů zabývá, protože to není úplně jednoduchý proces. Přemístění těchto dvou slivoní trvalo skoro celý den. Nejdříve se připravily nové výsadbové jámy a pak přišlo ke slovu speciální zařízení, které na původním místě stromy šetrně „vydloublo“ ze země. Na nákladním automobilu odcestovaly na své nové stanoviště a tady byly zasazeny. Že jsou v pořádku, potvrzují naše snímky ze srpna letošního roku.

Jaké stromy lze přesazovat? Záleží především na konkrétní dřevině, jejím druhu a zdravotním stavu. Úspěšnost ujmutí je u přesazených vzrostlých stromů více než poloviční. Obecně jsou k přesazení vhodnější listnáče, třeba lípa nebo jabloň. Přesazovat v podstatě skoro nejde borovice nebo duby. Stroj určený k přesazování strom hydraulicky obklopuje, šetrně vykope a zvedne přímo ze země i s kořenovým balem. Ten drží okolo kořenů a kořenový systém zůstává z 90 procent neporušený, což usnadní přijímání dřeviny na novém stanovišti.


Zdroj: město Sokolov

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 02.10.2021 15:00




0 +
 

Hlavní zprávy