Sokolov: Divadelní přehlídka Čurda proběhla podvacáté (TV Západ)

Celostátní nesoutěžní přehlídka divadelních amatérských souborů, Sokolovská Čurda, letos oslavila 20 let trvání. Spolu s nultým ročníkem, na který zavzpomínali organizátoři během slavnostního zahájení ochotnické přehlídky, se tak již od roku 2002 vzdává pocta malým rolím, čurdám. Souhrnná čísla jsou také zajímavá.

dezinfekce

"Zavítalo k nám 59 souborů ze 43 měst České republiky, není to jenom oblast, je to Česká republika. Bylo odehráno 136 představení, tzn. sedm v průměru během jednoho ročníku. A nejčastěji k nám zavítaly soubory, což je tedy velice zajímavé, hlavně z Moravy. Třeba 15x Divadlo Dostavník, Přerov. Pak následuje Plzeň, Divadlo JAKOHOST 12x. Desetkrát zase Brňáci – Divadlo Amadis Brno. Devětkrát třeba divadelní soubor D3 Karlovy Vary, což jsou naši přátelé hned odvedle," vyjmenovala herečka a členka organizačního týmu Jarka Nikodémová. 

Letos se v osmi představeních, která podle tradice vždy zahajuje pohádka, domácí Divadlo bez zákulisí nepředstavilo. 

"Protože mají opravdu svých starostí dost. Každý člen souboru vždy má svou roli – děvčata mají stánek, ti se starají o propagaci jinou, ti zase lítají kvůli uvádění souborů, takže skutečně nejde to. Ale stalo se nám vloni, kdy nám zřejmě v rámci ještě těch covidových záležitostí jeden soubor vypadl, tak nastoupilo Divadlo Bez zákulisí a dokonce měsíc dopředu kvůli tomu, aby byla zajištěna pohádka na zdejší Čurdě, tak nastudoval Martin Volný pohádku, což tedy byl velice krásný počin," dodala Nikodémová. 

Přehlídka se narozdíl od mnohých akcí v posledních dvou covidových letech uskutečnila bez větších omezení. Režisér Divadla bez zákulisí Martin Volný poděkoval všem, kteří se na přehlídkách podíleli a pozval je na jeviště. Tam obdrželi skleněný znak Sokolovské Čurdy. 

"Musíme poděkovat městu Sokolov, protože bez jeho grantu by Čurda nebyla. Musíme poděkovat Karlovarskému kraji, který nám přispívá. A další sponzory za Sokolova, které nemohu jmenovat. A především je to pracovitost a vůle všech těch divadelníků Zákulisáků, kteří to dělají ve svém volném čase, bez nároku na odměnu a dělají to rádi," dodala Nikodémová. 

Na přehlídce se také udíleli ceny. Zlatý vrtík Vaška Junka za nejlepší výtvarnou stránku inscenace získali autoři suchdolského Sherlocka Holmese ve hře Zrození zla. Sokolovskou čurdu, tedy cenu Františka Zborníka, si odnesl krteček z anekdoty Píseček nučického spolku ŽUMPA v režii Jakuba Pilaře.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy