Sokolov: Dárci krve převzali bronzové, stříbrné a zlaté plakety

Zlatou, stříbrnou a bronzovou plaketu MUDr. Jana Janského za pomoc, kterou několikrát do roka poskytují potřebným lidem, převzalo ve čtvrtek 9. června, včetně děkovného listu města, šest desítek dárců krve. „Děkujeme, že svým nezištným darem pomáháte zachraňovat životy lidí,“ je psáno v poděkování města Sokolov.

dezinfekce

Slavnostního aktu v zimní zahradě sokolovského zámku se zúčastnila primářka transfuzního oddělení sokolovské nemocnice Zuzana Fialová, za Český červený kříž Ludmila Burdová a město Sokolov tentokrát zastupovala starostka Renata Oulehlová a místostarosta Ladislav Sedláček. Výjimečné okamžiky zpříjemnilo vystoupení violoncellového souboru Včella ZUŠ Sokolov.

Dárcům krve, ale také plazmy, slouží od června 2020 moderní odběrové centrum v pavilonu C Nemocnice Sokolov. Do revitalizace a vybavení centra investoval provozovatel nemocnice, společnost Penta Hospitals CZ, řádově miliony korun.

Aby se člověk stal dárcem, musí mu být od 18 do 65 let, jako prvodárce by měl člověk přijít nejpozději ve věku 50 let. Jeho váha musí být nejméně 50 kg a měl by být zdravý. Důležitý je i trvalý pobyt v České republice, proto s sebou musí mít dárce průkaz totožnosti a také kartičku pojištěnce. Měsíc před příchodem nesmí dárce užívat antibiotika a v posledním měsíci před příchodem nesmí mít přisáté klíště. 

Zdroj: Město Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 09.06.2022 16:00




0 +
 

Hlavní zprávy