Sokolov: Chystá se řada opatření ke zvýšení bezpečnosti (TV Západ)

Na sokolovskou radnici dorazila v listopadu loňského roku petice se žádostí o urychlené řešení stále se zhoršující bezpečnostní situace v lokalitě ulic Sokolovská, Křižíkova, Hornická a dalších přilehlých ulic a veřejných prostranstvích.

dezinfekce

Peticí se zabývali také Zastupitelé, a proto že se problematika dotýká především gesce bezpečnosti, vzala si řešení na starost Městská policie. Situací se přitom má souběžně zabývat také na parlamentní úrovni zástupce města Sokolova. 

"Okamžikem, kdy se zrušily bezdoplatkové zóny, tak se zvedla velká nevole z mnoha měst v České republice a komunikujeme spolu stále, protože to jsou věci, které nás velice tíží. A ten problém narůstá. Není už to jen problém sociálně vyloučených lokalit v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji, ale opravdu už se to začíná projevovat i ve více městech naší republiky. Takže tím, že jsem členkou sociálního výboru při Parlamentu České republiky, tak jsem prosadila zřízení podvýboru pro sociálně vyloučené lokality. Jsem v úzkém kontaktu se Svazem měst a obcí, protože tam jsem také v sociální komisi. A věřím tomu, že se podaří legislativně nějak změnit situaci, která je teď, to co ty města velice tíží," uvedla starostka Sokolova a poslankyně Parlamentu České republiky Renata Oulehlová. 

Nutným předpokladem je řada dílčích opatření, například zavedení cenových map, ale bez vymahatelnosti práva se situace nepohne k lepšímu. 

"Jestliže máme v mnoha městech a obcích lidi, kteří pobírají dávky a navíc ještě terorizují okolí a vy nic nezmůžete, můžete jim dokola dávat pokuty, ale nic se nezmění, oni to nezaplatí, protože peníze nemají, tak to je velice špatný signál pro ty, kteří pracují, odvádí daně a snaží se žít tak, jak je běžným pravidlem, posílat děti do školy, takže tyto lidi my musíme ochránit," zdůraznila Oulehlová.

Na petici, kterou spolupodepsalo 107 občanů ze zmíněné lokality, reagovala Městská policie svoláním jednání, které kvůli covidovým opatřením bylo distanční. Ze zhruba dvouhodinové diskuse byl pořízen zápis a rozděleno 15 úkolů.  Rozlišují se dvě hlavní problémové oblasti. Narušování občanského soužití a rušení nočního klidu v domech a venku. 

"Takže i díky autorce petice jsme dali dohromady skupinu předsedů vlastníků bytových jednotek, a s těmi jsme se 27. (ledna) sešli videokonferenčně společně se zástupci města, vedení města, Policií České republiky a de facto jsme detailně probírali jednotlivé problematiky. Asi to nejpodstatnější, co vyplynulo z té diskuse je to, že musíme navzájem komunikovat. My jsme se snažili občanům vysvětlit, že je pro nás naprosto zásadní, aby telefonovali jak Městské, tak státní Policii a je úplně jedno, jestli se bude z jejich pohledu jednat o trestný čin, přestupek, anebo jen obtěžující chování. On ten strážník nebo policista dokáže na místě rozlišit, o co se jedná. To je to nejpodstatnější. Další věc, že samozřejmě určitě zesílíme výkon služby v těchto lokalitách. My jsme se dohodli s PČR, pokud jim to možnosti dovolí, protože plní podstatně více úkolů, že bychom přes léto zorganizovali smíšené hlídky. A pro Městskou policii to samozřejmě znamená to, že se tam pokusíme v odpoledních hodinách opravdu směřovat strážníky. Dalším úkolem, který je asi zásadní, o tom už hovořilo vedení města, že se připraví materiál na pomoc bytových jednotek, připravíme i pracovní skupinu, o čemž se vyjadřovali jak paní starostka, tak oba místostarostové a je potřeba s těmi lidmi být neustále v kontaktu," sdělil velitel Městské policie Sokolov Petr Kubis.

Opatření mají jak dlouhodobější, tak bezodkladný charakter. V rámci okamžitých opatření bude instalována třetí kamera do problémové lokality a strážníci městské policie budou povinně vyjíždět na jakékoliv oznámení občanů. Zároveň budou provádět zápisy do systému Událostí, kde uvedou osobní údaje osob, proti kterým směřoval zákrok nebo úkon a to i v případě, že nebude docházet k porušování zákona nebo obecně závazných vyhlášek města, ale půjde jen o obtěžující chování. Do budoucna by se tak mohlo u některých problémových osob jednat o recidivu nebo maření výkonu úředního rozhodnutí. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy