Sokolov, Chodov: Kameny zmizelých

Další tři kameny zmizelých, takzvané stolpersteiny, budou v úterý 9. listopadu v 17 hodin uloženy do dlažby v Sokolově. Dva z nich budou umístěny stejně jako vloni na Starém náměstí, v sousedství již uložených kamenů. Třetí bude umístěn před budovu bývalého katastrálního úřadu v ulici U Divadla. Kameny zmizelých jsou připomínkou nacisty zavražděných židovských obyvatel města.

dezinfekce

Kameny uložené letos budou památkou na Juliuse Herrmanna, deportovaného v roce 1942 do Terezína a poté zavražděného v Osvětimi, Marii Steinigerovou, deportovanou v roce 1942 do Terezína a zavražděnou v Treblince, a Solomona Feuersteina, deportovaného rovněž v roce 1942 do Terezína a zavražděného v Treblince. Dr. Solomon Feuerstein byl poslední sokolovský rabín a před svým útěkem do Prahy bydlel v dnešní ulici U Divadla. Při příležitosti položení kamenů zmizelých přijede z Izraele rabínův pravnuk a také další příbuzní z USA. 

První dva kameny zmizelých byly umístěny v Sokolově vloni 10. listopadu na Starém náměstí. Nacistická perzekuce krutě postihla více než sto židovských obyvatel města, kteří se zde narodili, vyrůstali nebo pracovali, případně se přistěhovali odjinud a v Sokolově prožili řadu klidných let.

S myšlenkou takzvaných stolpersteine, neboli kamenů zmizelých, či také kamenů, o které je třeba zakopnout, přišel Gunter Demnig, německý umělec, jenž první kámen položil již v roce 1992 v Kolíně nad Rýnem. Kameny v podobě dlažební kostky o rozměrech 10 x 10 centimetrů jsou koncipovány jako vzpomínka na oběti nacismu a kladou se většinou před dům, kde dotyčná osoba žila. Myšlenka se poměrně rychle ujala a za necelé tři desítky let od jejího vzniku bylo po Evropě položeno na 67 000 kamenů ve více než dvacítce evropských zemí.

Každý kámen je opatřen mosaznou destičkou, do níž je vyryto, koho připomíná, jeho rok narození, datum deportace, a pokud je známé, tak i přesné datum úmrtí. Günter Demnig kameny vyrábí ručně, každý je originál.

Chodov

Už čtyřiadvacet kamenů zmizelých (stolpersteine) bude v letošní roce v ulicích Chodova připomínat jeho obyvatele, kteří byli v průběhu druhé světové války zavražděni v koncentračních a vyhlazovacích táborech. Stávajících šestnáct pomníčků doplní počátkem listopadu osm dalších. Ty nechá město uložit jako vzpomínku na členy rodiny Schwabachů a Sommerů.

Šest kamenů přibude v ulici Dukelských hrdinů v místě, kde stál činžovní dům rodiny Wilhelma Schwabacha. Rozvětvenou rodinu Schwabachů založil obchodník Wilhelm Schwabach (1858-1941), pocházející z Teplic. Do Chodova se přistěhoval za obchodem na počátku 90. let 19. století. Měli zde velký obchod s potravinami a patřil jim jeden z domů v tehdejší Fenklově ulici.

„Většina rodiny uprchla z Chodova hned krátce po obsazení pohraničí na počátku října 1938. Doma v Chodově zůstal jen starý Wilhelm Schwabach, kterému tehdy bylo již 80 let, a jeho žena Elsa. Syn Otto se svou rodinou uprchl do Prahy, odkud se v následujícím roce pokoušel vycestovat do zahraničí. Bohužel, žádná země v té době židovské uprchlíky již nepřijímala,“ uvedl chodovský městský historik Miloš Bělohlávek.

„V srpnu 1942 byla rodina transportována do Terezína a o půl roku později byli zařazeni do transportu do vyhlazovacího tábora. Transport nesl označení Cq a vyjel z Terezína 20. ledna 1943. Z dvou tisíc osob v transportu přežil válku jen jediný člověk,“ pokračoval historik s tím, že Otto Schwabach, jeho žena Valerie, třináctiletý syn Bedřich i sedmiletý Kurt byli zavražděni v plynové komoře krátce po příjezdu do Osvětimi. 

„Wilhelm Schwabach byl přesídlen do židovského tábora pro přestárlé v Odeři u Hroznětína. Zde bylo shromážděno několik stovek židovských obyvatel regionu ve velmi vysokém věku. Ti zde kvůli nedostatku péče a strašným podmínkám umírali sešlostí věkem, vyčerpáním, ale i na nemoci, které se táborem šířily. Wilhelm Schwabach zemřel 18. dubna 1941 a je zatím nejstarší známou chodovskou obětí holokaustu. Když byl zavražděn, bylo mu 83 let,“ popsal tragický konec obchodníka Miloš Bělohlávek.

Další dva kameny pak připomenou členy rodiny Sommerovy. Položeny budou před obchodním domem Prior ve Staroměstské ulici.

„Jeden za Gretu Rosenbaumovou, rozenou Sommerovou (1908-1944) a druhý za Editu Sommerovou (1913-1942). Na místě je již několik let kámen připomínající jejich matku Idu Sommerovou,“ doplnil historik.

Pietní akt se letos uskuteční tradičně ve výroční den Křišťálové noci. Obyvatelé Chodova i okolí jsou proto zváni dne 9. listopadu v 18.30 hodin k domu č. p. 838 v ulici Dukelských hrdinů, kde vzpomínková akce začne.

Chodov se stal v roce 2015 prvním městem v Karlovarském kraji, kde byly kameny připomínající za války zavražděné osoby položeny. 


Zdroj:  město Sokolov
            město Chodov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 06.11.2021 17:00




0 +
 

Hlavní zprávy