Sokolov: Centrálka představila desítky barevných laviček (TV Západ)

Zatímco lázeňská města v regionu zahájila postupně své lázeňské sezóny, v Sokolově uspořádali zahájení lavičkové sezóny. Tři desítky barevných laviček se objevily na Starém náměstí a v Husových sadech. Iniciátorem projektu s názvem „Posaďte se, prosím“ byla 2. základní škola Sokolov zvaná centrálka.

dezinfekce

„Ten projekt jsme udělali z toho důvodu, že jsme chtěli především rodiče našich žáků přitáhnout k nám do školy, aby viděli, že my učitelé ve škole jsme také normální lidé. Máme své normální starosti a umíme se  bavit také o něčem jiném, než jen o dětech,“ uvedl na pódiu při slavnostním otevření projektu pro veřejnost ředitel pořádající školy Jan Kadlec.

A rodiče zareagovali skvěle. Jejich mimořádný zájem a spousty hodin práce umožnily zrealizovat projekt, pro který se ve vypsané soutěži vyslovilo nejvíce lidí. Po Praze a Brně získal nejvíce žetonů právě sokolovský projekt laviček. Peníze za 55 tisíc vhozených žetonů umožnily projekt ještě více rozšířit.

„To byly tisíce hodin. Já jsem spočítala, že se zúčastnilo 200 rodičů, zhruba 300 žáků a všichni ostatní obyvatelé Sokolova, ať už to byly městské firmy nebo ti, kteří chodili nakupovat do Tesca. Takže možná do tisíců to šlo,“ spočítala Petra Šišková, učitelka z 2. základní školy.

Nápad a inspirace vznikly během dovolené u moře.

„Když jsem před deseti měsíci usedala na barevnou dřevěnou ručně malovanou lavičku na dovolené u Bodamského jezera, tak mě napadlo, že by byla paráda, kdyby něco takového bylo tady u nás v Čechách, v Sokolově. Napadlo mě také, kdyby se na té realizaci laviček podíleli žáci, učitelé a rodiče z naší školy, že by to bylo úplně ono,“ vzpomněla Šišková.

Na každé lavičce je nalepený tzv. QR kód, který umožní zájemcům dozvědět se podrobnosti o tom, kdo lavičku vytvořil i informace o projektu. K prezentaci projektu si škola připravila nejen vlastní video o práci, ale také kulturní program s Forrestem Gumpem, do kterého zakomponovali sokolovské reálie. Za pěkného počasí přihlížela řada diváků, ale i vedení města a zástupci firem, které projektu pomohly.

„Velké poděkování patří paní učitelce Šiškové, protože dokázala nadchnout děti, rodiče či podniky. Takže velké díky. Je to něco, co bude ve městě jedinečné, co každého člověka, který přijede, nebo místního, musí nadchnout. Ty lavičky jsou veselé, krásné a je v tom kus srdce a práce dětí i rodičů,“ připomněla místostarostka Sokolova Renata Oulehlová.

Žáci školy se představili také v tanečních i hudebních vystoupeních. Posedět si na lavičkách bude bezpečné i pro všetečné děti. 

„Jsou to ekologické, voděodolné OSB desky. Použili jsme voděodolné barvy. Aby to byla tutovka, že to vydrží celou sezónu, tak jsme všechny lavičky přelakovali. Takže podle slov odborníků, by měla lavička vydržet minimálně pět let,“ dodala Šišková.

V Sokolově doufají, že lavičky odolají také vandalům. Na konci sezóny je převezou do úschovny, aby mohly sloužit i v dalších letech. A důležitá informace pro všechny, kteří čekají další dovolenkový nápad paní učitelky Šiškové.

„Jedeme k Baltu, do Německa,“ prozradila.

Tak uvidíme, jaké další překvapení nás čeká.

„Určitě se potkáme na Starém náměstí na nějaké pěkné lavičce. Tady je jich požehnaně. A nebo v Husových sadech, tam jsou také a moc krásné. Tak na shledanou. A nezapomeňte, život je jako bonboniéra, nikdy nevíte, co ochutnáte,“ uzavřel zajímavé odpoledne představitel filmové figury Martin Klein.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy