Skandinávský styl: V čem je jeho kouzlo a jak si ho osvojit?

Pravděpodobnost, že vás skandinávský styl minul, je velmi malá – stačí si projít známý švédský nábytkový řetězec, abyste poznali základní principy tohoto oblíbeného směru. Skandinávský styl ovšem skrývá mnohem víc než jen pěkný a cenově dostupný nábytek. Snoubí se v něm útulnost, minimalismus i elegance.

dezinfekce

Útulnost
Když se řekne počasí ve Skandinávii, většina z nás si představí dlouhé, temné zimy, plískanice a málo slunečního světla. Z části tato představa skutečně odráží realitu, neboť během skandinávské zimy jsou dny opravdu krátké. Norové, Finové, ani Švédové se z toho ovšem nehroutí a snaží se si své domovy během šedivých dnů co nejvíce zútulnit. Skandinávský styl je tak trochu synonymem pro útulno a hřejivou atmosféru, kterou dotváří měkké textilie, pleteniny, ovčí kožešiny a spousta doplňkového osvětlení včetně svíček či luceren a plápolajícího světla z krbu. 

Tip: Rekonstruujete byt, nebo si pouze nově zařizujete ten stávající? Čím více energie, peněz i lásky do svého bytu vkládáte, tím více vás bude mrzet, pokud vás vytopí sousedi nebo se váš byt stane terčem vloupání. Kvalitní pojištění majetku toto riziko sice nesníží, zato vám pokryje vzniklé finanční škody.

Neutrální barevná paleta

Útulnost podtrhují světlé a zemité barvy v čele s bílou, šedou, modrou či olivovou. Většina pravých skandinávských interiérů je ovšem při výběru barev velmi střídmá a rozhodně je mezi sebou nijak výrazně nemixuje. Naopak velmi časté jsou kombinace různých odstínů jedné barevné palety, jako třeba sněhově bílé, slonovinové či krémové. 

Jednoduchost a čisté linie

Skandinávský styl je ve své podstatě velmi jednoduchý, nikoliv však strohý. Složitě zdobený nábytek, pestré vzory či ornamenty v něm rozhodně nenajdete. Naopak, z velké části se v něm odráží minimalismus a čisté linie. Stejně tak každý kus nábytku musí být maximálně funkční, aby zbytečně nezabíral místo v jinak vzdušném interiéru. 

Přírodní materiály

Důraz na co nejužší spojení s přírodou podporuje použití organických materiálů, zejména masivního dřeva, kamene, či kůže. Své zastoupení v severském stylu má i kov, přičemž nejčastěji jej můžeme vidět na osvětlení, konferenčních stolkách, případně na postelích. Naopak sklo na útulnosti moc nepřidá.

S dekoracemi opatrně

Seveřané s dekoracemi poměrně šetří. Proto, ladíte-li svůj interiér do severské podoby, si vyberte pouze pár dekorací, které pokoj hezky oživí a vyvarujte se poličkám prohýbajícím se pod tíhou kýčovité keramiky, ozdob a dalších prach lapících předmětů. Mezi častá aranžmá patří čiré vázy naplněné kvítím, fotorámečky a spousta svíček. Všimněte si také, že ve většině scandi interiérů chybí záclony či závěsy. To jde jednak ruku v ruce s filozofií minimalismu, a zároveň se jedná o snadný způsob, jak do interiéru vpustit co nejvíce denního světla. 

Asi už chápete, proč tolik lidí na světě skandinávskému stylu propadlo. Získá si vás svou jednoduchostí. K jeho osvojení nepotřebujete oko designéra, postačí vám cit pro jemnost a v neposlední řadě praktičnost. A co víc, zařídit a vybavit si byt podle výše zmíněných pravidel vás finančně téměř nezatíží.


PI


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy