Rustikální styl v moderním pojetí: Vytvořte si útulný domov s pomocí přírodních materiálů

Rustikální styl má řada lidí spojený s historickými, tmavými interiéry a masivními, těžkopádnými kusy nábytku. Poslední trendy mu ale dodaly nový nádech, a tak si znovu vydobyl místo v srdcích mnoha designérů. Zařídíte-li totiž rustikální interiéry s citem, jsou nejen útulné a elegantní, ale dokáží v jednom zkombinovat nadčasovost i úctu k tradici.

dezinfekce

Nábytek v rustikálním stylu nezahrnuje v posledních letech jen naleštěné, lakované kousky oblých tvarů, trendem je naopak zachovat jedinečnost a krásu přírodního dřeva. Oblíbeným prvkem moderních interiérů se staly masivní solitéry, nahrubo opracované desky stolů a přírodní materiály nedokonalých tvarů v podobě, v jaké je stvořila příroda. Rustikální nábytek se tak znovu uplatňuje nejen v interiérech historických staveb a sídel, ale i v novostavbách a moderní architektuře. 

Podtrhněte s pomocí rustikálního stylu kouzlo historického domu

V historických prostorách, starších stavbách nebo např. na chalupě je rustikální styl “doma”, a tak se nemusíte bát sladit v tomto duchu prakticky jakékoliv vybavení. Volte přitom klasičtější styl - imitace historického nábytku, retro designové kousky nebo dekorace ve venkovském duchu. Přidáte-li staré fotografie a vhodné osvětlení, budou prostory vyzařovat útulnou atmosféru starých časů, a přitom působit originálně a autenticky. 

Speciální kapitolou při zařizování historických interiérů bývá kuchyň, která by měla vedle estetických nároků splňovat také technické požadavky moderní doby. Chcete-li, aby prostor působil jednotně, snažte se v maximální míře využít vestavné spotřebiče a skrýt moderní technologie, včetně zásuvek a kabelů. Na internetu najdete rustikální kuchyně v klasickém i selském duchu, které vypadají jako z časů našich prababiček, zároveň jsou ale plně schopné vyhovět všem nárokům běžného moderního člověka. 

Rustikální styl a moderní architektura

Větší opatrnosti je potřeba, chceme-li v rustikálním stylu zařídit moderní typy interiérů. Zdobený historický nábytek totiž vypadá skvěle v místnosti s vyššími stropy, např. v nízkých panelákových prostorách ale často působí temně a depresivně. Tmavé kusy nábytku proto umisťujte jen na místa s dobrým přirozeným osvětlením. Držte se zásady “méně je více”, a nechte v každém pokoji vyniknout jen několik solitérních designových kusů. 

V tmavších interiérech s omezeným množstvím přirozeného světla se můžete inspirovat selskou tradicí a zvolit rustikální nábytek v bílé barvě, i v tomto případě ale dejte přednost kvalitě před kvantitou. Jednoduché designové prvky dolaďte jednobarevnými textiliemi ve světlých přírodních odstínech.   

Šetřete také s dekoracemi - držte se jednoduchých geometrických tvarů, jednotného tónu barev a minimalistických motivů. Umístíte-li rustikální prvky do prostoru citlivě, dokáží jej zútulnit, navodit pocit kontaktu s přírodou a dodat místnosti punc nadčasové elegance. Kombinace dřeva, kůže a teplých barev působí na lidskou psychiku přirozeným dojmem a vyvolává pocit bezpečí. Rustikální nábytek se tak skvěle hodí třeba do pracovny, ložnice nebo obývacího pokoje. 

Inspirace a trendy

Rustikální styl je zdánlivě neměnná klasika, jak už ale bylo řečeno, i sem pronikají moderní trendy. Zatímco v minulosti patřily k běžným dekoracím např. lovecké trofeje, dnes už po nich většina z nás netouží, a na zdech je vystřídaly pro přírodu méně necitlivé designové doplňky. Motivy přitom vycházejí z těch tradičních - k nejoblíbenějším patří např. stylové dekorace s motivem jeleních parohů, stejně jako populární motiv lišek.

I ve 21. století tak má rustikální styl v interiérovém designu stále své nezastupitelné místo, a pokud uvažujete nad proměnou bydlení, může být i dnes zajímavou inspirací třeba právě pro vás. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 01.01.2020 21:03



0 +
 

Hlavní zprávy