Region: Výsledky komunálních voleb 2018 v největších městech (TV Západ)

Komunální volby v Karlovarském kraji zaznamenaly oproti roku 2014 mírný nárůst zájmu oprávněných voličů. Volební účast se z 38,5 % přehoupla o téměř 4 desetiny přes 40% hranici. Přesto zůstává spolu s Ústeckým krajem nejnižší v republice.

dezinfekce

V krajském městě se utkalo o zastupitelské posty rekordních 15 stran, hnutí a uskupení. Dosud vedoucí Karlovarská občanská iniciativa ztratila z devíti 4 mandáty. Hnutí ANO 2011 naopak posílilo dvojnásobně. Ze šesti zastupitelů jich nyní bude mít 12.

„Co se týká výsledku, tak si myslím, že Hnutí ANO je spokojeno. S procenty, které jsme získali, jsme v podstatě ani nepočítali, takže voličům moc děkujeme. Nyní od rána probíhají vyjednávání s ostatními členy, kteří se dostali do zastupitelstva, tedy s ostatními stranami a hnutími. Předpokládám, že dnes večer by mohla být jednání ukončena. Doufám, že v brzké době bude jasno, jak celá koalice dopadne,“ popsala situaci den po volbách lídryně karlovarského ANO 2011 Andrea Pfeffer Ferklová.

Druhou nejsilnější stranou se stali Karlovaráci, kteří oproti roku 2014 šli z pěti na 8 mandátů. Piráti, kteří kandidovali letos samostatně, získali pět křesel v zastupitelstvu. Tři zastupitele bude mít ODS, která šla do voleb v koalici se Stranou soukromníků, dva posty budou zastávat komunisté. Sociální demokraté v Karlových Varech zcela propadli a neobhájili ani jeden z pěti mandátů. Vítězné ANO 2011 již v neděli zahájilo vyjednávání o budoucí koalici. 

V druhém největším městě v kraji, Chebu, došlo k málokdy vídané situaci. Opoziční VOLBA PRO MĚSTO doslova zválcovala své konkurenty a získala 17 z 30 zastupitelských postů. 

„V Chebu se přepsala politická mapa. My jsme fenomenálně zvítězili a samozřejmě za to voličům moc děkujeme. Je s tím spojena obrovská zodpovědnost, ale na druhou stranu doufáme, že ustanou neustálé půtky, hádky atd. a chod města bude podstatně hladší než byl do teď. Pokusíme se k tomu získat nějaké partnery, abychom spolu s nimi městu vládli tak, aby to bylo k všeobecné spokojenosti,“ uvedl v reakci na výsledky lídr vítězné VOLBY PRO MĚSTO Antonín Jalovec.

Druhé ANO 2011 obhájilo svých 5 mandátů, Koalice pro Cheb ztratila jednoho zastupitele a bude mít dva. O tři posty přišli komunisté a jejich barvy budou hájit dva zastupitelé. Nově na radnici připluli dva Piráti. Po jednom mandátu získaly Hnutí 2018 a sdružení KDU-ČSL, ODS a Nezávislých kandidátů.

Sokolovská radnice bude i nadále s účastí ANO 2011, které posílilo o jeden mandát na celkových sedm. 

„Velice nás těší podpora občanů a to, že jsme v Sokolově zvítězili. Moc za to děkujeme. Je to velký závazek. I v dalším volebním období budeme určitě pracovat tak, aby se Sokolov rozvíjel. Počítám, že opravdu v krátké době by měla být v Sokolově podepsána koaliční smlouva,“ prozradila dosavadní místostarostka Sokolova Renata Oulehlová z ANO 2011.

O jeden post navýšilo zisk i Hnutí pro město Sokolov, které bude nyní hájit šest zastupitelů. Třetí na pásce ČSSD ztratila 3 zastupitele a bude mít nadále 4 hlasy podobně jako Piráti s podporou Nezávislých a Radnicí středu. V zastupitelstvu budou dále pouze dva komunisté, kteří tak ztratili dva mandáty. 

V Ostrově se z devíti kandidujících subjektů bude podílet na správě věcí veřejných hned 8. Mezi nimi dominuje Hnutí za harmonický rozvoj měst a obcí s pěti mandáty, následované ANO 2011 a ODS se čtyřmi zastupiteli, tři uhájili Ostrováci.cz a dva má nově Unie pro sport a zdraví. Po jednom zástupci mají KSČM, ČSSD a SPD. I v Ostrově ztratila nejvíce ČSSD – celkem 7 zastupitelů.

„Především musím poděkovat všem, kteří nám dali hlas a v podstatě ukázali, že loňský řekněme „puč“ na ostrovské radnici nebyl proto, že by byl Pavel Čekan v Ostrově neoblíbený, protože jsem vlastně já jako osoba dostal nejvíc preferenčních hlasů a naše hnutí, za které jsem v těchto volbách kandidoval, vyhrálo a získalo 5 mandátů. Takže především chci poděkovat voličům. Uvidíme, jak se vyjednávání posunou dál a jestli se vítězství podaří překovat i do toho, abychom se vrátili zpátky na radnici, uvedl lídr vítězného Hnutí za harmonický rozvoj měst a obcí Pavel Čekan.  

V Mariánských Lázních posílili Piráti o jeden mandát na 6, ANO 2011 ze tří na pět, a ODS z jednoho na tři. Po dvou zastupitelích v 21členném sboru budou mít Změna pro Mariánské Lázně, KSČM a „Město sobě.“ Do zastupitelstva se dostala ještě Volba pro lidi s jedním mandátem. 

„Určitě nás to strašně moc potěšilo. Před čtyřmi lety to byl překvapivý úspěch. Nyní je vidět, že po těch čtyřech letech práce, kterou jsme na radnici v Mariánských Lázních odvedli, si občané nadále myslí, že práci, kterou jsme započali, děláme dobře. Jsme poctěni a přijímáme s velkou pokorou, že chtějí, abychom dále pokračovali v tom, co jsme v Mariánských Lázních rozjížděli,“ uvedl starosta Mariánských Lázní Martin Kalina. 

Ašskou radnici opět ovládlo Hnutí za harmonický rozvoj měst a obcí současného starosty Dalibora Blažka, které získalo 11 mandátů, tedy o jeden mandát více než před čtyřmi lety. Čtyři zastupitele bude mít Volba pro Karlovarský kraj, tři koalice Zelených a Pirátů, po dvou Pro zdraví a Sport a KSČM. Jednoho zástupce bude mít ODS.

V Kraslicích se etablovalo hnutí ANO 2011 jako vítězné s pěti mandáty následované pěticí subjektů se dvěma zastupiteli - "Sdružení nestraníků Kraslice," Hnutí za harmonický rozvoj měst a obcí, PATRIOTI KRASLICE, SOS KRASLICE a Otevřená radnice. 

Senátní volby, konané souběžně s komunálními v obvodě Sokolov, určily dva postupující do druhého kola. Při volební účasti 30,85 % se budou o senátorský post ucházet Miroslav Balatka nominovaný stranou STAN se ziskem v prvním kole 28,74 % a Renata Oulehlová za ANO 2011 se ziskem 25,72 %. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 09.10.2018 19:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy