Region: V rozpočtu kraje na rok 2023 posílí investice (TV Západ)

Návrh rozpočtu Karlovarského kraje na rok 2023 počítá s plusovým provozním přebytkem a ve svých odhadech příjmů se drží pod víceméně přesnými předpoklady Ministerstva financí. Se schválením počítá vedení Kraje během zasedání v pondělí 12. prosince.

dezinfekce

"V těch celkových číslech je na úrovni příjmů 9 miliard korun a zhruba 11,5 miliardy výdaje. Ten schodek je tvořen čistě investičními akcemi, které musí být předfinancovány a budou samozřejmě spolufinancovány z evropských zdrojů. Provozní přebytek Kraje je plusový, zhruba na úrovni 360 milionů korun a my počítáme s tím, že 350 milionů právě z tohoto provozního přebytku alokujeme do Fondu budoucnosti na další rozvojové aktivity Kraje. Co je pozitivní, růst daňových příjmů, s tím, že je to nárůst zhruba 850 milionů meziročně, který nám pomůže jednak saturovat ty náklady, ať už energetické nebo osobní, které máme a budeme mít příští rok a právě i doplnění Fondu budoucnosti," uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Z výdajové části se počítá s investicemi za zhruba 2,8 miliardy korun, což je o miliardu více než v letošním roce. Drtivá většina, přesně 2,4 miliardy, je s dotační podporou Evropské unie.

"Když mám jmenovat – Císařské lázně, ty jsou tedy s národní dotací, s evropskou dotací je Matyáš v Nejdku, je to další rozvoj Generelu Karlovarské krajské nemocnice – to jsou asi ty největší objemově investice v řádu jednotek stovek milionů korun," přiblížil hejtman. 

Zvýší se také mandatorní, tedy ze zákona povinné, výdaje. Způsobené jsou především výraznou, dvoucifernou inflací. 

"Je to samozřejmě způsobeno nárůstem nákladů, ať už jsou náklady na energie, nejen naše, ale i příspěvkových organizací. Jsou to náklady osobní na růst mezd a jsou to náklady spojené se všemi službami, kde rostou ceny," dodal hejtman Petr Kulhánek. 

V příštím roce by Kraj mohl také začít čerpat dotace z programu pro transformaci uhelných regionů, kde je alokováno okolo 6 miliard. Z těchto fondů mohou získávat finance na své projekty i další subjekty z regionu, včetně soukromých firem.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 15.11.2022 09:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy