Region: To byl rok 2023 – červen (TV Západ)

Multižánrový festival Chebské dvorky se v roce 2023 uskutečnil poprvé téměř celý Pod střechou. Přehlídka se stejnojmenným názvem, která nahradila dlouholetou venkovní akci, nabídla díla pěti desítek výtvarníků, fotografů a malířů a další program.

dezinfekce

V pátek 9. června se ve třech patrech bývalého barokního špýcharu, nyní zázemí a výstavních prostor Galerie 4, zahájila tato dvoudenní akce vernisáží za účasti řady autorů. Ti zde prezentovali svou aktuální tvorbu. 

Nářadí, jídlo a muzika – tři hlavní témata akce, která se uskutečnila v sobotu 10. června v areálu Multifunkčního centra v Březové na Sokolovsku. Festival Tools, Burger a Chilli měl již 3. ročník a pořadatelům opět přálo počasí. Program se rozběhl už dopoledne otevřením stánků s bohatou nabídkou prestižních značek především pro profesionální řemeslníky, ale i zkušené kutily.  

Slavnostní večer spojený s vyhlášením výsledků ankety Osobnost města Sokolova za rok 2022 se uskutečnil v pondělí 12. června od 17 hodin. Nově se tato událost přesunula z divadla Městského domu kultury do klášterního kostela sv. Antonína Paduánského. Oceněni byli manželé Milada a Petr Macháčkovi, kteří vedou ve městě taneční školu. Věnují se nejen dospělým, ale také mládeži. Dalším oceněným byl předseda představenstva SUAS Group Jiří Pöpperl. Profesí geolog zastával řadu technických funkcí včetně užšího vedení největší firmy v regionu. Třetí oceněnou se stala primářka oddělení Dermatologie sokolovské nemocnice dr. Helena Němcová. Na pracovišti, které spoluzakládala, se věnuje širokému spektru oborů, včetně prestižního centra biologické léčby.

Císařské lázně v Karlových Varech mají za sebou tři zahajovací večery. S kamerou jsme navštívili hned ten první ve čtvrtek 15. června. Slavnostní program byl věnován především těm, kteří se podíleli na obnově této národní kulturní památky ležící uprostřed lázeňského území chráněného v rámci světového dědictví UNESCO. Karlovarský kraj jako vlastník budovy zahájil celkovou rekonstrukci Císařských lázní v roce 2019. Ta nakonec vyšla na 1,4 miliardy korun. Unikátní vestavba multifunkčního sálu ve dvoraně neorenesančních lázní byla místem, kde se odehrál hlavní program v režii bratří Cabanů. 

Součástí celodenního programu akce Kraj dokořán v pátek 23. června, při které se otevřely kanceláře úřadu a v areálu probíhal pestrý program, bylo také vyhlášení výsledků ankety Osobnost Karlovarského kraje za rok 2022. První si pro ocenění, skládající se z barevného skleněného loga Karlovarského kraje z dílny světoznámé sklárny Moser a pamětního listu, přišla dr. Dagmar Uhlíková. V současné době pracuje jako lékařská ředitelka Karlovarské krajské nemocnice. Zároveň je primářkou oddělení Emergency. Dalším oceněným se stal dlouholetý ředitel chebského gymnázia Ing. Jaroslav Kočvara. Pod jeho vedením se vzdělávací zařízení vypracovalo mezi prestižní instituce a kromě úspěšných studentů se může pochlubit například vlastním planetáriem či unikátní mezinárodní dějepisnou soutěží. Velkou podporu z publika měl třetí oceněný, dr. Jaroslav Jiskra. Desítky let v oboru hornictví, mimořádně bohatá publikační činnost čítající téměř pět desítek knih a stovky odborných článků, desítky oborových vyznamenání, spolupráce s hornickými spolky a nezaměnitelný humor učinily z pana Jiskry jednu z nejznámějších tváří sokolovského regionu.

První velkou zatěžkávací zkouškou prošlo Biatlonové centrum mládeže Krušné hory v Lomnici na Sokolovsku. Od pátku 23. do neděle 25. června zde totiž probíhalo 1. kolo Českého poháru v letním biatlonu žactva.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy