Region: To byl rok 2021 – říjen až prosinec (TV Západ)

Říjen Mariánskolázeňská kolonáda hostila v neděli 10. října 9. ročník Lázeňského festivalu jablek. Kromě představení a soutěže desítek odrůd se uskutečnila anketa o nejlepší štrúdl, které doplnily kvízy pro děti, malování za hudebního doprovodu regionálních kapel. Akce se konala po dvou letech, kdy v loňském roce její pořádání překazil covid.

dezinfekce

Spolupořadatelem oblíbeného festivalu byla kromě města Mariánské Lázně a Karlovarského kraje také Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Hlavním artiklem festivalu jsou jablka, ale objevují se i odrůdy hrušek. 

O rok odloženou oslavu 60. výročí povýšení na město si užili v Březové na Sokolovsku. Ve zdejším Kulturním domu – Multifunkčním centru v pátek 15. října připravili organizátoři večer spojený s promítáním dokumentů a živou hudbou. Promítaly dva kratší filmy, jenž mapovaly současnost a minulost města a okolních integrovaných vsí. 

Kvůli covidu o rok odložená akce na podporu zviditelnění města Chebu v Praze se uskutečnila ve středu 13. října v Konferenčním centru City na Pankráci. Vedení města chtělo příchozím představit současnou podobu Chebu včetně možností pro podnikání i bydlení. Návštěvníci akce, na kterou byl vstup zdarma, se museli prokázat potvrzením o očkování, platným testem nebo potvrzením o prodělání covidu. Tříhodinový program nabídl kulturu, besedu i možnost pro neformální setkání.  

Sokolská župa Karlovarská se u příležitosti státního svátku výročí založení samostatného československého státu rozhodla uspořádat ve čtvrtek 28. října setkání spojené s vysazením lípy v parku u sokolovského zámečku. A to k památce dlouholeté náčelnice Sokolské župy Karlovarské, sestře Libuše Noskové. 

Listopad

Ve středu 3. listopadu proběhlo slavnostní otevření rozšířeného distribučního centra Tchibo průmyslovém parku Cheb. Ve třetí fázi bylo vystavěno zhruba 30 tisíc m2 z celkových více než 100 tisíc. Hodnota investice po rozšíření dosáhla téměř 30 milionů eur. Počet pracovníků - operátorů se má zvýšit ze 700 na více než 900. 

Proběhl již 21. ročník filmové přehlídky a společenské akce Krimifest v Březové na Sokolovsku. Téma "Drogy – hrozba mezi námi" ilustrovala výstava v místním Kulturním domě a Multifunkčním centru. Kromě výstavy, programu pro školáky a promítání filmů se uskutečnily také koncerty a beseda s hercem Davidem Matáskem, ústřední postavou seriálu Polda, která nabídla i projekci prvního dílu aktuální páté řady seriálu.

Na výročí Křišťálové noci přibyly tři v Sokolově Kameny zmizelých. Nejen symbolická připomínka historie města Sokolova, ale také trvalý odkaz na jeho obyvatele, se uskutečnila v úterý 9. listopadu v podvečer na dvou místech – na Starém náměstí a Divadelní ulici. Akce se zúčastnilo nejen kompletní vedení města, ale také zástupci židovské obce z Karlových Varů, senátor Miroslav Balatka či potomci rabína Solomona Feursteina, dále studenti sokolovského gymnázia a další veřejnost. 

Modernizace karlovarského letiště by měla pokračovat rozšířením a prodloužením přistávací a vzletové dráhy - ranveje. Kraj má zajištěné již všechny potřebné pozemky, a proto nyní vypsal zakázku na zpracování projektové dokumentace v hodnotě 4,6 milionu korun. Kraj zároveň vyhlásil výběrové řízení na nového jednatele Karlovarského letiště poté, co bývalý jednatel získal post ředitele pražského letiště. Dočasně jej zastupuje provozní ředitel karlovarského letiště. 

Ve čtvrtek 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut přesně započala v Sokolově před sochou bojovníka připomínka Dne válečných veteránů. Poprvé se pietního aktu zúčastnili žáci sokolovské pobočky Vojenské střední školy a vyšší odborné školy Ministerstva obrany, kteří u památníků vytvořili čestnou stráž. A premiéru měla také tradiční vojenská skladba Večerka. 

Chebské vánoční trhy se uskutečnily ve značně minimalistické podobě. Kvůli nenadálému rozhodnutí Vlády ČR zrušit veškeré adventní trhy v republice nakonec zůstaly zavřené prodejní stánky. Zrušil se i program na postaveném pódiu. V provozu zůstalo kluziště. Na plochu byl vstup možný bez respirátoru a kapacita měla být regulována obsluhou.

Prosinec

Skvělého úspěchu dosáhl sokolovský žák 9. třídy základní školy Rokycanova zvané Centrálka Jan Žák. V prvním ročníku ankety Dítě roku české pobočky Dětského fondu OSN – UNICEF, se v konkurenci 17 finalistů stal vítězem spolu s Evou Rybkovou z Prahy. Projekt si dal za cíl najít výjimečné děti a mladé lidi, kteří mají zájem o své okolí, dělají něco přínosného pro druhé a inspirují své vrstevníky.

Adventní podvečer věnovaný jazzové hudbě a její jedinečnosti se uskutečnil v neděli 5. prosince. Vše, co jazz nabízí, zaznělo v podání chebského Big-bandu pod vedením Radima Vojíře. Hlavní hvězdou večera byl Jan Smigmator - jazzový a swingový zpěvák. Koncert byl zároveň poctou chebskému jazzmanovi Zdeňku Paštikovi u příležitosti jeho nedožitých 90. narozenin.

V pondělí 6. prosince se v pobytovém zařízení Čtyřka v Sokolově uskutečnil křest knihy otce Jana a syna Michaela Rundových. Ti zpracovali historii zaniklé školy i následné stavby během uplynulých dvou let. 

V úterý 7. prosince se v karlovarské Becherově vile odehrálo vyhlášení výsledků ankety Osobnost Karlovarského kraje. Z 31 nominovaných vybrala Rada ve třech oceněních čtyři osoby, které se zasloužily o rozvoj kraje. Jako první si pro ocenění přišel Miroslav Bouda, dlouholetý starosta města Březová na Sokolovsku. Pod jeho vedením se podařilo obnovit komunitní a spolkový život města i jeho přidružených obcí. Soubor písní a tanců Dyleň je znám daleko za hranicemi našeho kraje. A právě jeho vedoucí, Eva a Lubor Hankovi, převzali další ocenění. Třetím oceněným se stal Lubomír Zeman z Národního památkového ústavu v Lokti, kde se věnuje výzkumům a průzkumům historické architektury v regionu.

Poslední úsek cyklostezky Cheb – Waldsassen byl slavnostně zprovozněn v úterý 7. prosince. Projekt zahájený ještě před Krajinnou výstavou v roce 2006 se tak zkompletoval v celé délce s asfaltovým povrchem. U městské části Háje, kde cyklotrasa opouští město, vzniklo navíc parkoviště pro dvě desítky aut.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy