Region: Sokolov soutěží se Čtyřkou

Soutěž s názvem Stavby Karlovarského kraje se koná i letos. Jedná se o 21. ročník tradiční akce, která v uplynulých 20 letech představila už 559 staveb a návrhů. Ani letos nebude chybět Sokolov, který do soutěže přihlásil pobytové zařízení Čtyřka v Sokolovské ulici.

dezinfekce

Stavaři všech profesí, ať už architekti, projektanti, zhotovitelé nebo investoři, pokračují také letos za značně komplikovaných podmínek ve svých činnostech. „A opět se chtějí podělit o své nejlepší výsledky, stavby a projekty a předvést je veřejnosti. Zároveň tím hodlají podpořit patriotismus a hrdost na krásné stavby v Karlovarském kraji. Soutěž ukazuje, že i ve složité době lze realizovat stavby, které nás přežijí a budou sloužit lidem," uvedla Anna Vlášková z pořádajícího Regionálního stavebního sdružení.

Do 21. ročníku soutěže byly přihlášeny novostavby či rekonstrukce budov a veřejných prostor i interiéry staveb dokončené v předchozích třech letech. Zároveň bylo možné přihlásit projekty, urbanistické a architektonické studie připravované k realizaci za období uplynulých pěti let.

Vloni ve veřejném internetovém hlasování měl Sokolov také své želízko v ohni, a to novou městskou knihovnu na Starém náměstí. Po vyrovnaném boji byla nakonec naše knihovna druhá s 1576 hlasy.

Pobytové zařízení Čtyřka

Stavba pobytového zařízení začala v roce 2019 v srpnu a skončila v červnu 2021. Jde o největší investici města za posledních 20 let. Stavba stála 166 milionů korun, přičemž radnice na ni získala dotaci 65 milionů z ministerstva práce a sociálních věcí. Na vybavení kuchyně a prádelny, včetně nábytku, dala 13,2 milionu korun. Pobytové zařízení vyrostlo na místě, kde dříve stála 4. Základní škola v Sokolově. Odtud i název Čtyřka. Většina kapacity Čtyřky, pět desítek lůžek, připadá na domov se zvláštním režimem. Ten je určen lidem s chronickým duševním onemocněním od 50 let výše. Domov je určen zejména pro lidi s neurodegenerativními poruchami, například s Alzheimerovou nebo Parkinsonovou chorobou a pro seniory. Zařízení jim nabídne nepřetržitou péči. Ve třech patrech mají k dispozici 10 dvoulůžkových a 41 jednolůžkových pokojů se sociálním zázemím. Každé patro má terasu, centrální koupelnu, sesternu, aktivizační místnost a společnou jídelnu. V přízemí je administrativní místnost, recepce, kaple, společenský sál a kavárna. Součástí objektu je také zahrada a parkovací místa pro návštěvy. Celkem zařízení nabízí 61 míst. 

Zdroj: Město Sokolov



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy