Region: Řidič motocyklu nadýchal 2,72 promile

Několik případů, kdy řidiči svá vozidla či motocykl řídili pod vlivem alkoholu. V případě prokázání viny hrozí řidiči, který způsobil pod vlivem alkoholu dopravní nehodu, trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky. Řidiči motocyklu hrozí v případě prokázání viny až dvouletý pobyt ve vězení. Dalším řidičům hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

dezinfekce

Sokolovští kriminalisté zahájili trestní stíhání teprve osmnáctiletého muže ze Sokolovska, kterého obvinili ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Obviněný muž se měl takového jednání dopustit v polovině dubna tohoto roku, kdy usedl za volant svého vozu Škoda posilněn alkoholem. V brzkých ranních hodinách měl v Novém Sedle v ulici Sadova při vyjíždění z vedlejší pozemní komunikace na hlavní přejet s vozidlem vlevo a narazit do zde zaparkovaného automobilu. Po příjezdu policejní hlídky se muž podrobil orientační dechové zkoušce na alkohol. Ta vyšla s pozitivním výsledkem s nejvyšší naměřenou hodnotou 2,02 promile alkoholu.

Ze stejného přečinu si převzal podezření od policistů z Obvodního oddělení Ostrov jednačtyřicetiletý muž z Karlových Varů. Podezřelý muž byl začátkem května tohoto roku ve večerních hodinách ve svém voze Škoda zastaven a následně kontrolován policejní hlídkou. Dále byl řidič vyzván k podrobení se orientační dechové zkoušce na přítomnost alkoholu. Při té se ukázalo, že muž řídil pod vlivem, neboť nejvyšší naměřená hodnota ukázala 2,10 promile alkoholu.

Dne 21. května 2020 před sedmou hodinou večerní v obci Lázně Kynžvart policisté z Obvodního oddělení Mariánské Lázně zastavili a následně zkontrolovali jednačtyřicetiletého řidiče motocyklu tovární značky Piaggio. Při silniční kontrole se řidič dobrovolně podrobil na výzvu policistů orientační dechové zkoušce na přítomnost alkoholu. Ta vyšla s pozitivním výsledkem s nejvyšší naměřenou hodnotou 2,72 promile alkoholu. Dále policisté následnou lustrací v policejních evidencích zjistili, že za řídítka svého motocyklu usedl, ačkoliv mu byl Okresním soudem v Karlových Varech vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel.  Policisté mu sdělili podezření ze spáchání přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Následující den dalšího neukázněného řidiče řešili policisté z Obvodního oddělení Habartov. Krátce po půlnoci kontrolovali pětadvacetiletou řidičku automobilu tovární značky Ford. Žena se na výzvu policistů podrobila orientační dechové zkoušce na přítomnost alkoholu, kdy jí byla naměřena nejvyšší hodnota 1,87 promile alkoholu. Policisté ženě na místě zakázali další jízdu. Řidička však zákaz nerespektovala a o pár hodin později měla opět řídit. Daleko však nedojela, neboť byla po krátké chvíli opakovaně kontrolována policejní hlídkou. Policisté jí sdělili podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

V případě prokázání viny hrozí řidiči, který způsobil pod vlivem alkoholu dopravní nehodu, trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky. Řidiči motocyklu hrozí v případě prokázání viny až dvouletý pobyt ve vězení. Dalším řidičům hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

nprap. Eva Valtová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy