Region: Projekt krušnohorských útulen získává svou podobu

V Krušných horách vzniká unikátní projekt turistických útulen a veřejných prostranství, který byl měl pokrýt trasu Stezky Českem, vedoucí přes hřeben tohoto pohoří.

dezinfekce

Za vznikem projektu stojí Destinační agentura Krušnohoří, která vznikla v únoru letošního roku jako společný projekt Ústeckého a Karlovarského kraje, a také již zmíněná Stezka Českem, nejdelší a nejpopulárnější trasa pěší turistiky v České republice.

Společnou aktivitou obě organizace vytipovaly lokality vhodné pro umístění těchto jedinečných staveb, které by měly kromě samotné moderní dřevěné útulny s osmi lůžky, kamny a možností dobít elektrická zařízení obsahovat také prostor pro umístění stanů, stoly a lavice k odpočinku a občerstvení, a také přenosné toalety.

Celý projekt bude financován z rozpočtu Destinační agentury Krušnohoří, a také z externích zdrojů, především od partnerů ze soukromého sektoru. Jako první se k našemu projektu přihlásila NADACE ČEZ, která poskytla finanční příspěvek ve výši 1.000.000 korun českých na vybudování prvních dvou krajních útulen krušnohorského hřebene - v Kraslicích a v Adolfově u Telnice.

Na celém projektu budou s Destinační agenturou Krušnohoří a spolkem Stezka Českem aktivně spolupracovat také mnohé krušnohorské obce a spolky, projekt byl také konzultován s mnoha organizacemi, jako je například Horská služba Krušné hory, Klub českých turistů nebo orgány ochrany přírody.

Smyslem tohoto projektu je zvýšit atraktivitu Krušných hor pro vyznavače pěší turistiky, zajistit větší komfort návštěvníků, ale také přitáhnout ke Krušným horám mediální pozornost a představit je jako turisticky přívětivou lokalitu. Postupně budovaná síť turistických útulen bude mít také edukativní charakter a přispěje tak k většímu povědomí o ochraně přírody Krušných hor.

Realizace prvních dvou objektů v Kraslicích a v Adolfově bude dokončena nejpozději v červenci 2024. Útulny tak bude možné využívat již v průběhu následující letní sezony.

Zdroj: krusnehory.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy