Region: Přeshraniční iluminace v Selbu a v Aši – to musí zažít všichni milovníci umění

Zažijte procházku kulturou a historií dvou míst! Iluminace v Selbu a v Aši je "souborné umělecké dílo"! Na úvod Bavorsko-českých týdnů přátelství přišla známá umělkyně Brigitt Hadlich (hadlich-art - Weidenberg) s něčím velmi zvláštním: Její umělecká světelná video dokumentace si pohrává s prvky z města Selbu a z města Aše. Ukazuje takto hluboké spojení mezi oběma místy. Přeshraniční a koordinované nasvícení tak vytváří umělecký most mezi Bavorskem a Českou republikou.

dezinfekce

V pátek 26. května 2023 se v Selbu koná symbolická "Oslava přátelství". Při procházce kolem jezírka Grafenmühlweiher se ponoříte do barevného uměleckého prostoru vytvořeného emotivní a pestrou světelnou show. Návštěvníci mohou park vidět doslova v jiném světle. Na jiném místě je inscenována dokumentární animace osvětlující historii obou měst - jejich staré i nové přátelství. Historické události vizualizují nezávislý vývoj a společné rysy obou měst.

Tento prvek je nedílnou součástí osvětlení po oba večery. Mostní brána z parku KAPLAN/ka v Aši je však určujícím prvkem celého konceptu osvětlení. Symbolizuje "Bránu přátelství"! Brána je spojovacím uzlem obou míst. Objevuje se v první scéně animace v Selbu a je tak zároveň "předzvěstí" následujícího večera v Aši.

V sobotu 27. května 2023 v Aši bude hlavní pozornost věnována historickému pozadí a ose východ-západ, na které leží cesta "Bránou přátelství". Čeká vás dojemná emotivní animace s mystickými strukturami na stěnách mostu. Osvětlení stromů vybízí k procházce ale i k tomu, aby na vás působily další iluminace. Základové zdi vyhořelého kostela se budou koupat v magické záři. V bývalém svatostánku se v různých souvislostech bude odehrávávat příběh odloučení a přátelství.

Tato "vernisáž" začíná po oba večery ve 20 hodin. Až do začátku kolem půl desáté večer za soumraku se mohou návštěvníci na iluminaci naladit kulinářskými pochoutkami a příjemnou hudbou. Více informací najdete na www.freundschaftswochen2023.eu/illumination/.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy