Region: Podvodným jednáním obelhala stovku lidí

Karlovarští kriminalisté rozšířili trestní stíhání dvaadvacetileté ženy a osmadvacetiletého muže, které obvinili ze spáchání pokračujícího přečinu podvodu. Ze stejného přečinu dále kriminalisté obvinili třiadvacetiletou ženu ze Sokolova.

dezinfekce

O protiprávním jednání obviněné ženy a muže jsme Vás informovali již zde. V průběhu vyšetřování však kriminalisté zjistili, že obvinění se měli dopustit stejného protiprávního jednání i v dalších případech a navíc s další třiadvacetiletou ženou.

V období od ledna do června roku 2018 měla dvaadvacetiletá žena v dalších nejméně sedmdesáti případech nabízet na internetových portálech k prodeji vstupenky na různé koncerty a představení. V několika případech tak činila za pomoci starší obviněné ženy. Stanovenou částku si měla nechat zaslat prostřednictvím bezhotovostního platebního styku nebo poštovní poukázkou. I přes vědomí způsobu takto získávaných peněz, měli další obvinění ženě nabídnout svou pomoc. Například měli umožnit zasílání peněz na jejich bankovní účet či poštovních poukázek na jejich jméno. Po přijetí platby však zboží obviněná žena nezaslala a získané finanční prostředky si měla ponechat pro vlastní potřebu. Škoda byla vyčíslena na částku téměř 200 tisíc korun.

V případě prokázání viny hrozí obviněné trojici trest odnětí svobody na jeden rok až pět let za způsobenou větší škodu.

Prevence:
V případě takovýchto inzerátů či při poptávce po různém zboží na internetu buďte velmi obezřetní. Lidé přes sociální sítě působí na první pohled velmi věrohodně a seriózně. Co Vás však může upozornit, že se jedná o podvod, je výrazně výhodná cena. Rozhodně byste neměli peníze posílat předem, můžete se tak stát obětí podvodníků a je velice pravděpodobné, že nedostanete objednané zboží ani zpět své peníze. Vždy nakupujte u ověřených obchodů a buďte obezřetní při placení.  Nejbezpečnější je platba na dobírku, přesto si balík při převzetí zkontrolujte. Riziková je platba kartou nebo předem převodem na účet. V případě vážného podezření či zjištěného podvodu neváhejte a oznamte věc  na nejbližší policejní služebnu nebo na linku 158.

nprap. Eva Valtová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 29.07.2020 16:00




0 +
 

Hlavní zprávy